Regie op de Textielketen

1.5 Feiten en Fictie

De kwaliteit van ingezameld textiel is een belangrijk aandachtspunt, maar er zijn daarnaast een aantal belangrijke redenen te noemen voor het onder druk staat van de textielinzameling en -recycling. Zo staan afzetmarkten onder druk, omdat (goedkope) nieuwe kleding in steeds meer landen wordt geprefereerd boven tweedehands Europese kleding. De kledingbranche kan hierdoor minder tweedehands kleding kwijt op deze afzetmarkten.

De markt voor textiel is de afgelopen decennia hard gegroeid. Daarnaast is fast fashion in opkomst en wordt kleding minder vaak gedragen en sneller weggegooid. Hergebruik is hierdoor minder vaak mogelijk. De samenstelling van textielproducten staat hoogwaardige recycling in de weg. Onder andere geweven doekstructuur, de aanwezigheid van lycra, toegepaste coatings, getwijnde garen en allerlei accessoires maken recycling lastiger.

Daarnaast worden er steeds meer kunststofvezels in textiel toegepast of verwerkt, bijvoorbeeld polyester. Terwijl polyester een grotere CO₂-impact heeft. Een kilo katoen heeft een CO₂-impact van 8,2 kg uitstoot, biologische katoen een impact van 7,3 kg CO₂ uitstoot per kilo en polyester doek een CO₂-impact van 12,8 kg uitstoot per kilo.

Nee, dit is een fabeltje. Voor hergebruik en recycling is het scheiden van textiel noodzakelijk. Ook kunnen inzamelaars en sorteerders alleen geld verdienen als textiel gescheiden is ingezameld. Heel soms worden partijen apart ingezameld afval wel afgekeurd, maar dat is dan omdat er te veel textielvreemde en textiel gebonden vervuiling bij zit dat er niet in hoort. Die vervuiling kan dan niet meer gescheiden worden verwerkt. Daarom is het belangrijk om textiel zorgvuldig te scheiden.

Nascheiding is niet voor elke afvalsoort de oplossing. Textiel kan alleen gerecycled worden als het gescheiden is ingezameld. Textiel dat bij het huisvuil zit, wordt bijvoorbeeld nat en vies en is daardoor onbruikbaar. Apart inzamelen is daarom nodig.

Kleding en schoenen die niet meer gedragen worden, kunnen naar een kringloopwinkel gebracht worden, doorgeven of verkocht worden via Marktplaats of Vinted. Je kunt het ook inleveren in een textielbak of kledingzak. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak. Kleding en schoenen die nog goed zijn, worden hergebruikt. Is textiel niet meer draagbaar, dan kunnen de materialen gerecycled worden. Van linnengoed en versleten of gescheurde kleding worden bijvoorbeeld poetslappen, isolatiemateriaal of vulling van autostoelen gemaakt. En steeds vaker worden gerecyclede vezels in nieuwe stoffen verwerkt.