Aan de slag met de Menukaart afvalpreventie


Veel gemeenten willen aan de slag met afvalpreventie, maar vragen zich af: hoe pak ik dit aan? En hoe ver rijkt mijn invloed als ik inwoners wil helpen minder afval te produceren? Om die vragen te beantwoorden, is er nu de Menukaart Afvalpreventie vanuit VANG Huishoudelijk afval.

In de Menukaart staan manieren waarop je als gemeente inwoners kan helpen minder nieuwe spullen te kopen en spullen langer te gebruiken. Dit kan door de gelegenheid, persoonlijke capaciteit en de motivatie van inwoners te verbeteren. Zorg dat je je stad of dorp zo inricht dat afvalpreventie zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. Zorg dat je inwoners de juiste vaardigheden hebben en communiceer over afvalpreventie op een manier die aansluit bij je doelgroep. Dit wordt toegelicht aan de hand van verschillende thema’s. Voorbeelden zijn delen en lenen, tweedehands kopen, repareren, en meer. Per thema wordt ingegaan op welke gedragsinformatie nu bekend is over dit thema en welke activiteiten je als gemeente kan ondernemen.

De Menukaart vind je hier. Wil je direct aan de slag en kun je daar middelen voor vrijmaken binnen je organisatie? Sluit dan aan bij de koplopergroep afvalpreventie. Deze groep, die bestaat uit 8 gemeenten en 3 inzamelaars, werkt gezamenlijk aan het verminderen van huishoudelijk afval, op basis van acties uit de Menukaart. Wil je hier meer over weten, stel je vraag dan voor 22 april.