Afvalscheiding
Meer afvalscheiding is belangrijk voor de VANG-HHA doelstellingen: minder huishoudelijk restafval voor verbranding. Voor verschillende afvalstromen streven we daarom na dat gemeenten afvalscheiding optimaal kunnen invullen. Om dit te bereiken delen we hier verschillende initiatieven, innovaties en ervaringen op dit gebied.
Uitgelicht
Verbetering afvalscheiding en -inzameling in de hoogbouw
Gemeenten met veel stedelijke hoogbouw hebben behoefte aan succesvolle interventies om meer afval als grondstof te kunnen benutten. Daarom is als onderdeel van VANG-HHA het project ‘Verbetering afvalscheiding en –inzameling hoogbouw’ gestart.
Handreiking introduceren ‘Ja/Ja-sticker’
Er leven bij gemeenten die de ja/ja-sticker willen introduceren veel vragen rondom het proces van implementatie. De juridische aspecten en de betrokkenheid van uiteenlopende stakeholders vereisen een planmatige aanpak en zorgvuldige communicatie. Deze handreiking biedt gemeenten hierbij ondersteuning door middel van een concreet stappenplan.
Het verbindend beeldmerk afvalscheiding
Samen geven we afval een nieuw leven: dat is de boodschap van het verbindend beeldmerk afvalscheiding. Doel van het beeldmerk is dat burgers de vele campagnes en uitingen van verschillende publieke en private partijen met elkaar gaat associëren.
Actueel

Er is steeds meer aandacht voor de kwaliteit van huishoudelijke afvalstromen, zoals PMD en GFT, en er vinden steeds meer kwaliteitsmetingen plaats in de keten.

Op 12 april is de Benchmark Huishoudelijk Afval 2022 gestart. Ruim 170 gemeenten nemen deel aan vier sessies waarin informatie wordt gedeeld en van elkaar wordt geleerd.

In 2019 is het programma Aanvalsplan gft-e gestart. Het doel: meer en betere kwaliteit gft-e inzameling. Binnen het huishoudelijk afval is er rondom gft-e nog veel te winnen. Tijdens het Gemeentelijk Grondstoffencongres op 24 maart 2022 maken we de balans op.
Aan de slag

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart heeft de NVRD een toolbox ontwikkeld die gemeenteraadsleden en lokale bestuurders kunnen gebruiken bij het vormgeven van het gemeentelijke afvalbeleid.

Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn. Een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. Hiervoor is gedragsverandering bij burgers en bedrijven een voorwaarde.

De handboeken ‘Regie op kwaliteit gft-afval’ en ‘Regie op textiel’ zijn vanaf nu te downloaden. De handboeken bevatten alle relevante informatie over de stromen gft-afval en textiel. Denk aan concrete voorbeelden, praktische informatie en diepgaande achtergrondkennis.
Nieuw in de kennisbibliotheek
Verkenning van mogelijkheden voor gemeenten
Hoewel gemeenten steeds meer huishoudelijk afval gescheiden inzamelen, groeien de zorgen in de afvalsector over ...
Met optimale afvalscheiding naar hoogwaardige recycling.
Dit Uitvoeringsprogramma geeft invulling aan de uitvoering van het programma VANG-HHA voor de jaren ...
Op dit moment zijn er al vele afvalcoach-aanpakken in uitvoering in verschillende soorten en maten. In deze factsheet wordt er een overzicht gecreëerd van ...