Preventie
Verminderen van de hoeveelheid huishoudelijk afval betekent ook: het voorkómen van afval. Hiervoor is het nodig dat de gemeenten de burgers helpen bewuster te consumeren en minder te verspillen.
Uitgelicht
Circulaire Ambachtscentra inspiratie: van alle kanten waarde
“Van stort naar trots,” zo omschrijft een projectmanager bij een gemeente een circulair ambachtscentrum. Het is een plek waar vanuit verschillende invalshoeken gewerkt wordt aan product-hergebruik en reparatie. Door het verbinden van een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats, een milieustraat en het onderwijs wordt onnodig weggooien van producten en grondstoffen voorkomen.
Infoquête afvalpreventie
Wat kun je als gemeente doen om afvalpreventie door burgers te stimuleren? Een vraag waar veel gemeenten mee worstelen. Bekend zijn de 100-100-100 actie, het beschikbaar stellen van de ja-nee sticker voor reclamemateriaal en de burger verwijzen naar websites zoals die van Milieu Centraal. Toch zijn er voor de burger veel meer mogelijkheden. Punt is dat die veelal onbekend zijn.
Actueel

Lang leve je spullen! In de Week Zonder Afval kan iedereen aan de slag om de eigen afvalberg te verkleinen.

Nederland streeft naar een circulaire economie in 2050. Dat houdt in: zo min mogelijk grondstoffen gebruiken en er zo lang mogelijk mee doen. Het voorkomen van afval is dus een belangrijke stap in het streven naar een circulaire economie. Maar hoe doen we dat?

De Ja/Ja-sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk wordt ook wel een ‘opt-in’ systeem genoemd. Dit systeem betreft in feite een omdraaiing van de huidige situatie. Er leven bij gemeenten die de maatregel willen introduceren wel veel vragen rondom het proces van implementatie.
Aan de slag

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart heeft de NVRD een toolbox ontwikkeld die gemeenteraadsleden en lokale bestuurders kunnen gebruiken bij het vormgeven van het gemeentelijke afvalbeleid.

In Nederland wordt al op grote schaal papier en karton gerecycled. Om de recycling naar een hoger niveau te brengen is het belangrijk dat alle ketenpartners mee werken.

Lees een korte impressie over de succesvolle webinar die op 15 april 2021 werd georganiseerd door Rijkswaterstaat en de NVRD. Er is veel kennis gedeeld over de stand van zaken bij de aanpak van luiers en incontinentiemateriaal.
Nieuw in de kennisbibliotheek
Met optimale afvalscheiding naar hoogwaardige recycling.
Dit Uitvoeringsprogramma geeft invulling aan de uitvoering van het programma VANG-HHA voor de jaren ...
In Nederland worden afvalpreventiemaatregelen genomen binnen het bredere kader van het Rijksbrede programma Circulaire Economie ‘Nederland circulair in ...
Nederland streeft naar een circulaire economie in 2050. Dat houdt in: zo min mogelijk grondstoffen gebruiken en er zo lang mogelijk mee doen. Het voorkomen ...