Preventie
Verminderen van de hoeveelheid huishoudelijk afval betekent ook: het voorkómen van afval. Hiervoor is het nodig dat de gemeenten de burgers helpen bewuster te consumeren en minder te verspillen.
Uitgelicht
Circulaire Ambachtscentra inspiratie: van alle kanten waarde
“Van stort naar trots,” zo omschrijft een projectmanager bij een gemeente een circulair ambachtscentrum. Het is een plek waar vanuit verschillende invalshoeken gewerkt wordt aan product-hergebruik en reparatie. Door het verbinden van een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats, een milieustraat en het onderwijs wordt onnodig weggooien van producten en grondstoffen voorkomen.
Handreiking introduceren ‘Ja/Ja-sticker’
Er leven bij gemeenten die de ja/ja-sticker willen introduceren veel vragen rondom het proces van implementatie. De juridische aspecten en de betrokkenheid van uiteenlopende stakeholders vereisen een planmatige aanpak en zorgvuldige communicatie. Deze handreiking biedt gemeenten hierbij ondersteuning door middel van een concreet stappenplan.
Infoquête afvalpreventie
Wat kun je als gemeente doen om afvalpreventie door burgers te stimuleren? Een vraag waar veel gemeenten mee worstelen. Bekend zijn de 100-100-100 actie, het beschikbaar stellen van de ja-nee sticker voor reclamemateriaal en de burger verwijzen naar websites zoals die van Milieu Centraal. Toch zijn er voor de burger veel meer mogelijkheden. Punt is dat die veelal onbekend zijn.
Actueel

De enorme luierberg vormt acht procent van het restafval in Nederland! Jarenlang werden de wegwerpluiers en het incontinentiemateriaal eigenlijk alleen maar verbrand. Maar sinds 2016 zit er schot in de recycling en speelt ook preventie een belangrijke rol.

Op 10 oktober 2022 was de kick-off van de Bioafval alliantie. De Bioafval alliantie is een initiatief vanuit marktpartij Sidcon en VANG Huishoudelijk Afval om de keten bij elkaar te brengen en samen te werken aan meer en beter bioafval.

Om gemeenten te stimuleren wordt er ook dit jaar weer een prijsvraag uitgeschreven. Via de subsidieregeling stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in totaal 1,0 miljoen euro beschikbaar.
Aan de slag

Een Zero Waste Week, wat is het en hoe werkt het? Afgelopen zomer vond in Breda de Zero Waste Week plaats. Een week vol duurzame lezingen, workshops, feestjes, podcasts en nog veel meer.

Op 10 mei was het zover! De herontwerp sessie voor een nieuw huishoudelijk afvalinzamelsysteem vond plaats, samen met verschillende mensen uit de Nederlandse afvalwereld. Een uniek moment.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart heeft de NVRD een toolbox ontwikkeld die gemeenteraadsleden en lokale bestuurders kunnen gebruiken bij het vormgeven van het gemeentelijke afvalbeleid.
Nieuw in de kennisbibliotheek
Om het grondstofverbruik te verminderen en afval zoveel mogelijk te beperken wil Nederland in 2050 volledig circulair zijn. Veel bedrijven en instellingen ...
Met optimale afvalscheiding naar hoogwaardige recycling.
Dit Uitvoeringsprogramma geeft invulling aan de uitvoering van het programma VANG-HHA voor de jaren ...
In Nederland worden afvalpreventiemaatregelen genomen binnen het bredere kader van het Rijksbrede programma Circulaire Economie ‘Nederland circulair in ...