Breda laat het zien: een Zero Waste Week werkt


Een Zero Waste Week, wat is het en hoe werkt het? Afgelopen zomer vond in Breda de Zero Waste Week plaats. Een week vol duurzame lezingen, workshops, feestjes, podcasts en nog veel meer. Het doel? Inwoners van Breda laten kennismaken met een afvalvrije leefstijl. Want dat kan, als je het vraagt aan Nadia Mooij, beleidsmedewerker afval en circulariteit bij de Gemeente Breda. Met haar blikken we terug op een succesvolle eerste editie.

“De Zero Waste Week is een gezamenlijk initiatief van Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland, Ron Bekker, duurzaam ondernemer bij Runnercafe, en de Gemeente Breda. Samen met heel veel betrokken ondernemers, scholen, maatschappelijke partijen en de inwoners van Breda is deze week tot stand gekomen.”

Het zaadje voor de Zero Waste Week

“Breda doet haar best om afval te verminderen. Dit kunnen we natuurlijk niet alleen realiseren. Daarom wilden we een actie of event samen met ondernemers, inwoners en andere partijen organiseren. We wilden iedereen laten kennismaken met een afvalvrije leefstijl en laten zien hoe leuk en makkelijk leven met minder afval kan zijn. We kozen voor de Zero Waste Week omdat Breda in 2030 afvalvrij wil zijn, met de Zero Waste Week willen we hier aan bijdragen.

“Er zijn veel mensen bezig met prachtige duurzame initiatieven. Die wilden we dan ook graag laten zien tijdens de Zero Waste Week. We willen mensen die nog niet zo bekend zijn met het onderwerp laten zien dat afvalvrij-leven niet moeilijk hoeft te zijn en zelfs leuk is. Door het gevarieerde programma hebben we ook genoeg diepgang om mensen die er al jaren mee bezig zijn te inspireren.”

Dragons Den voor duurzame ondernemers

“Een van de meest geslaagde activiteiten was de Dragons Den op het hoofdkantoor van softwarebedrijf CM. Hier pitchten elf ondernemers hun bedrijf rond duurzaam ondernemen. Een vijfkoppige jury gaf de initiatiefnemers tips om hun plan verder uit te werken. Sommigen kregen zelfs de uitnodiging om met investeerders in gesprek te gaan. Uiteindelijk koos de jury uit alle pitches het beste idee. Ludo Ansems ging er met de (spreekwoordelijke) winst vandoor. Zijn bedrijf Stroomversnellers investeert in groene energie voor gezinnen die hun energierekening (tijdelijk) niet kunnen betalen.”

“Daarnaast werden er verschillende andere activiteiten georganiseerd. Zoals een Zero Waste Picknick, een kookworkshop met peulvruchten en een masterclass 'Koning van de Kringloop'. Bijzonder was het verhaal van Bernadette Hakken. Zij noemt zich het Peukenmeisje. Sinds 2018 heeft zij al vele tienduizenden sigarettenpeuken opgeraapt. In Breda vertelde ze haar inspirerende verhaal.”

“Misschien wel het grootste succes is dat we veel mensen hebben laten zien dat een leven zonder afval mogelijk is. Met de Zero Waste Week focussen we ons op preventie. En dat is natuurlijk lastig meetbaar. Maar ik ben ervan overtuigd dat we nu de zaadjes moeten planten. Daar plukken we later de vruchten van.”

Ook een Zero Waste Week in jouw gemeente?

“Het is belangrijk om met mensen samen te werken met een groot netwerk. Mensen die verschillende partijen samen kunnen brengen. Maar de beste tip blijft om gewoon te beginnen. Niet elke stad heeft dezelfde uitdagingen, maar er liggen altijd mogelijkheden. Kijk vooral naar wat er wel kan. De kracht van herhaling is bijvoorbeeld heel waardevol.”

Daarom organiseert Breda ook in 2023 een Zero Waste Week. Van 2 tot en met 8 juli zal er weer van alles te beleven zijn in de stad. Breda laat het zien: een Zero Waste Week werkt! Ook enthousiast geworden? Kijk op www.zerowasteweek.nl voor inspiratie.