Duurzaamheidsplein in Oss boekt eerste successen

Gepubliceerd op 10 juli 2019

Sinds 9 mei heeft de gemeente Oss een Duurzaamheidsplein: een unieke plek waar de kringloopwinkel en de milieustraat samen zijn gekomen. Hier wordt nog maar eens duidelijk dat deze partijen elkaar goed kunnen helpen, omdat ze in feite hetzelfde doel hebben. Meer kringloopproducten betekent immers minder afval voor de gemeente.

De afgelopen twee maanden waren voor Jos Canton, directeur van Kringloopbedrijf Oss, een periode van grote transitie én vooruitgang. “Niemand heeft zin om twee keer in dezelfde rij te staan”, vertelt hij. “Toch moesten bezoekers dit vroeger wel doen. Hoewel het kringloopbedrijf en de milieustraat hier altijd al naast elkaar lagen, waren het eerst gescheiden terreinen. Iemand met afval en herbruikbare spullen ging dus eerst naar de milieustraat en moest daarna nog apart naar het kringloopbedrijf rijden. In de praktijk werkt dit niet. Tot ons verdriet werden veel herbruikbare spullen gedumpt bij de milieustraat.”

duurzaamheidsplein Oss

Centrale route

Sinds de komst van het Duurzaamheidsplein is er veel veranderd. Het plein kent nu een gezamenlijke inrit voor de kringloopwinkel, demontagehal en milieustraat. Elke bezoeker legt dus dezelfde, centrale innameroute af. “Je komt eerst langs een centrale acceptant. Hij of zij kijkt wat een bezoeker bij zich heeft. Zijn dit kringloopspullen? Dan lever je die bij de eerste twee loketten in. Ons kringloopbedrijf zit bewust vooraan in de innamestraat. Heeft de bezoeker spullen voor demontage, zoals een tafel met bruikbaar hout, kunststof of ijzer? Dan wordt hij of zij doorverwezen naar de demontagehal. Hier wordt al het materiaal apart afgehaald om een product te verwerken naar monostromen. Deze monostromen kun je eventueel vermarkten, maar monostromen zijn hoe dan ook goedkoper dan de restbak. Aan het einde van de route rijdt de bezoeker de milieustraat in. Hier werken we nauw mee samen. Het komt weleens voor dat we per abuis afval aannemen. Dit brengen we dan via ‘de achterdeur’ gescheiden en wel naar de milieustraat.”

Win-winsituatie

Al na twee maanden is duidelijk dat dit systeem opvallend goed werkt. “De eerste ruwe schatting is dat wij dertig procent meer verkoopbare producten krijgen”, evalueert Canton. “Dat is echt veel. We zijn zeer tevreden over de wijze waarop de samenwerking heeft uitgepakt. We komen er nu pas achter dat het systeem zichzelf versterkt. Wij hebben er belang bij dat de verkoopbare spullen bij ons terechtkomen. En door dit te doen, heeft de milieustraat minder afval. Ook de milieustraat heeft er dus een groot belang bij om de verkoopbare spullen in ons circuit te krijgen.”

Werkbezoeken

Het succes van het Duurzaamheidsplein in Oss gaat als een lopend vuurtje door gemeentes. “Veel gemeentes willen bekijken hoe wij dit georganiseerd hebben. Het loopt zodanig storm dat we zelfs werkbezoeken moeten plannen. Maar iedereen is welkom, en ik hoop dat andere regio’s in Nederland er hun voordeel mee doen. Ik raad gemeentes echt aan om de milieustraat en kringloopactiviteit te combineren. Dan heb je dé twee spelers bij elkaar die iets kunnen betekenen voor de circulaire economie.”


IMG_2676