Samenwerken aan scheiding, reparatie en hergebruik
Heb je al gehoord van het concept ‘circulair ambachtscentrum’? Dit is een combinatie van bijvoorbeeld een milieustraat, kringloopwinkel, Repair Café en een ambachtswerkplaats. In het circulaire ambachtscentrum kunnen werkgelegenheidskansen ontstaan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Net als stagemogelijkheden voor praktijkgerichte opleidingen en ruimte voor upcycling en ambachten. Hoogwaardig hergebruik van producten en materialen staat er centraal. Enkele gemeenten zijn al gestart of starten binnenkort met zo’n centrum. Is dit ook iets voor jouw gemeente? Het Rijk helpt gemeenten met een financiële bijdrage. Benieuwd wat dit betekent?
Repareren als het kan
In een circulair ambachtscentrum wordt gerepareerd wat beschadigd is. In werkplaatsen worden materialen, zoals hout, verwerkt tot nieuwe producten. Zo blijven herbruikbare materialen en producten langer in gebruik en wordt onnodig verbranden voorkomen. Dit draagt bij aan de klimaatopgave en aan de VANG-HHA-ambitie om de hoeveelheid huishoudelijk restafval te verminderen.
Een circulair ambachtscentrum is opgebouwd uit vier bouwstenen:
- Reparatie & kringloop
- Sociale cohesie & werkvoorziening
- Ambacht & onderwijs
- Hergebruik & Recycling
Bundelen en experimenteren essentieel
Bijna elke gemeente heeft een milieustraat, kringloopwinkel en een Repair Café. Maar nog niet overal worden die krachten gebundeld. In het circulair ambachtscentrum draait het juist om die bundeling en efficiëntieslag. Er wordt niet alleen gefocust op het recyclen en scheiden van afval, maar ook op (hoogwaardig) producthergebruik. Daarnaast kan zo’n centrum nieuwe werkgelegenheidskansen en leerwerkplekken opleveren. Het bijeenbrengen van de verschillende bouwstenen van een circulair ambachtscentrum gaat niet over één nacht ijs. Het vereist aandacht en ruimte om te experimenteren. Dit jaar verkent het Rijk hoe de bouwstenen van een circulair ambachtscentrum het best kunnen samenwerken.
Start zelf een circulair ambachtscentrum
Een circulair ambachtscentrum is waardevol in vele opzichten. Is hiervoor in jouw gemeente ook aandacht? Of ken je een gemeente die zich wil ontwikkelen op het gebied van circulaire economie? Dan is het mogelijk om een financiële bijdrage te krijgen voor het opzetten van een pilot voor een circulair ambachtscentrum. Hiervoor schrijven we een prijsvraag uit, zowel gericht op vooruitstrevende gemeenten als partijen die nog in de opstartfase zitten. Door mee te doen, doe je veel nieuwe kennis en contacten op.
Word ook een van de koplopers en ga aan de slag met dit concept! Vanaf 24 april tot uiterlijk 14 juni 16:00 uur kunnen gemeenten een plan indienen via vanghuishoudelijkafval@rws.nl.
Voor informatie over planning, procedure en randvoorwaarden bezoek je www.circulairambachtscentrum.nl.
Dit is een samenwerking van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat met BKN, Stichting Repair Café, VNG en NVRD.
Pilotgemeenten circulaire ambachtscentra bekend!
Een indrukwekkende grote en veelzijdige hoeveelheid aanmeldingen om aan de slag te gaan met de ontwikkeling van een Circulair Ambachtscentrum is beoordeeld. De pilotgemeenten zijn bekend.