VANG Bestuurdersbijeenkomst 2024


Datum
Plaats in agenda
Tijd
10.00 tot uur
Locatie
Villa Jongerius, Utrecht
Doelgroep

Deze bijeenkomst is bedoeld voor wethouders met afvalbeheer / circulariteit in hun portefeuille. Per wethouder is ook een (beleids)ambtenaar welkom.

Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.

Omschrijving

Afvalscheiding van huishoudelijk afval is een belangrijk onderdeel in de transitie naar een circulaire economie. We zijn goed op weg, maar moeten samen nog flinke stappen maken. De nieuwe recycle-doelstellingen moeten ons hierbij helpen. Tijdens deze bijeenkomst geven wij een update van de ontwikkelingen binnen het gemeentelijk afvalbeheer en gaan we samen in gesprek over de uitdagingen voor de komende jaren.

Centraal staan het VANG (van afval naar grondstof) programma Huishoudelijk Afval en het Nationaal programma Circulaire Economie. Wethouders met afvalbeheer en/of circulariteit in hun portefeuille delen hun aanpak, ervaringen en successen. Ook ontmoet je collega-bestuurders uit het hele land en is het mogelijk om in gesprek te gaan met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Kortom, een bijeenkomst die je zeker niet wil missen.

Programma
24 mei, Villa Jongerius, Utrecht
9:30 Inloop en ontvangst
10:00 Opening door Wendy de Wild (directeur NVRD)
10:10 Ministerie Infrastructuur en Waterstaat

Toelichting op het nationale en Europese beleid, de nieuwe VANG-recycledoelstelling en het proces van de verkenning van een gestandaardiseerde afvalinzameling

10:30 Wethouder Willem van Doorn (gemeente Someren)

Hij vertelt ons meer over de GRIP-wagen (Grondstoffen inleverpunt). Vier keer per jaar komt de GRIP-wagen langs in alle dorpen van de Gemeente Someren. Daar kan iedereen de meeste gratis (en sommige betaalde) stromen, in kleine hoeveelheden, afgeven, Someren, met gemiddeld 82 kg restafval per inwoner is heel goed op weg, maar van deze 82 kg is slechts 14% echt restafval. De GRIP-wagen moet helpen om te komen tot nog minder restafval.

10:45 Pauze
11:15 Wethouder Heleen Wijers-Van der Linden (gemeente Leudal)

In gemeente Leudal heeft men stappen gezet om de kwaliteit van het ingezamelde PMD te verbeteren. Zo zijn zij overgestapt op huis-aan-huis inzameling met doorzichtige zakken en zijn de brengvoorzieningen voor PMD in de gehele gemeente verwijderd. Zij neemt ons mee in de politieke aanloop, de voorbereiding van de uitvoering en de eerste resultaten.

11:30 Wethouder Michiel Muis (gemeente Lansingerland)

Hij vertelt ons over de invoering van een gedifferentieerd afvaltarief in de gemeente en de grote afname van fijn restafval. Hij zal ingaan op de politieke aanloop voor dit nieuwe beleid en de zaken die daarbij kwamen kijken, zoals het op orde brengen van het areaal, de communicatieaanpak, het juist regelen van AVG zaken, handhaving etc.

11:45 Wethouder Johnas van Lammeren (gemeente Amersfoort)

Hij vertelt ons over de invoering van een gloednieuw preventieplan.

12:00 Stellingen over preventie, inzameling en recycling
12:20 Afsluiting en reflectie door Wendy de Wild
12:30 Gezamenlijke lunch
13:00 Einde bijeenkomst
Kosten

Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.

Aanmelden

Je kunt je niet meer aanmelden.