Kringloopbedrijven reiken CO2-cheque uit aan minister Van Veldhoven

Gepubliceerd op 6 december 2019

Op 29 november 2019 bestond de branchevereniging voor kringloopbedrijven BKN 25 jaar. Dit werd uitbundig gevierd met een jubileum-event in de vorm van een duurzaamheidsfestival. Het hoogtepunt tijdens dit event was het uitreiken van een CO2-cheque aan minister Van Veldhoven.

Positieve impact van kringloopbedrijven op het milieu

Iedereen die spullen inlevert of koopt bij een kringloopwinkel levert een bijdrage aan het milieu. Door spullen nog een tweede (of derde of vierde…) leven te bieden wordt er én minder afval geproduceerd én hoeft er niets nieuws geproduceerd te worden. Van de bijna 140 miljoen kilo aan goederen die per jaar worden opgehaald door de 100%kringloopwinkels, wordt 83% opnieuw verkocht of hergebruikt. Dit scheelt 123 miljoen CO2-uitstoot, waarmee de 100%kringloopwinkels een grote positieve bijdrage leveren aan een beter milieu.

Uitreiking CO2 cheque minister van VeldhovenLeonie Reinders, directeur van BKN, licht toe: ‘Kringloopbedrijven zijn erg belangrijk in deze tijd waarin het onderwerp klimaat hoog op de agenda staat. Door het overhandigen van de cheque willen we meer bewustzijn creëren voor het belang van bewust omgaan met onze grondstoffen. Tweedehands winkelen in plaats van nieuwe spullen kopen is een hele goede en makkelijke stap op weg naar een volledig circulaire samenleving. Uit onlangs uitgevoerd onderzoek blijkt dat maar liefst 77% van de Nederlanders open staat voor de aanschaf van tweedehands spullen. Daar moeten we meer gebruik van maken’. Minister Van Veldhoven: ‘Alles wat we niet weggooien, hoeven we niet te verbranden en niet opnieuw te maken. Kringloop is goed voor het milieu’.

De kringloopbranche als belangrijke partner van de overheid

BKN staat voor een circulaire economie, een inclusieve samenleving en een professionele kringloopbranche. Leden van de BKN zijn door hun product- en materiaalhergebruik, reparatie en upcyclingactiviteiten koplopers in duurzaamheid. Daarnaast zijn kringloopbedrijven plekken waar mensen die op wat voor manier dan ook hulp nodig hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een werkplek, dit kunnen krijgen. Dit maakt dat kringloopbedrijven overheden kunnen helpen met het realiseren van de doelstellingen op het gebied van milieu en werkgelegenheid.

bkn
De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) is de branchevereniging voor non-profit kringloopbedrijven. Zij ondersteunt 65 kringloopbedrijven (met gezamenlijk 211 winkels) die zich inzetten voor een circulaire economie en een inclusieve samenleving.


green friday