Steeds meer mensen staan open voor tweedehands spullen


Driekwart van de Nederlanders staat open voor het aankopen van tweedehands spullen. Dat is goed nieuws, want het aankopen van nieuwe spullen is een van grootste veroorzakers van CO2-uitstoot.

Om ervoor te zorgen dat spullen en materialen niet onnodig worden weggegooid, werkt Rijkswaterstaat aan het project circulaire ambachtscentra. Hierbij worden milieustraten, kringloopwinkels en reparatiewerkplaatsen gestimuleerd samen te werken. Op die manier wordt het kopen en repareren van (tweedehands) producten steeds laagdrempeliger.

kringloopwinkelHet publieksonderzoek is erop gericht om meer inzicht te krijgen in de behoeften van mensen bij het aankopen of verkopen van spullen. Wist je dat 9 op de 10 Nederlanders (zeer) bekend zijn met kringloopwinkels en dat zij deze winkels bezoeken vanwege de scherpe prijzen (77%), speciale voorwerpen/producten (44%) en om het milieu te sparen (32%)? Wat betreft het verkopen van spullen vinden veel mensen (58%) een online platform een toegankelijke plek om tweedehands spullen aan te bieden. Ook heeft 39% van de Nederlanders in de laatste twee maanden nog producten weggegeven.

Kortom: we dragen al aardig bij aan de circulaire economie! De resultaten van het onderzoek bieden perspectief voor de ontwikkeling van circulaire ambachtscentra. Benieuwd naar de rest van de bevindingen? Die zijn te vinden in het volledige rapport.