Anderhalve kilo afval per dag

Gepubliceerd op 4 september 2020

Per persoon gooien we in Nederland dagelijks anderhalve kilo afval weg. Daarom organiseert Milieu Centraal, samen met verschillende partners, de Week Zonder Afval. Van 7 t/m 13 september kom je in het hele land acties tegen om de afvalberg flink te laten slinken. Laat spullen maken in een Repair Café, scoor unieke items in de kringloopwinkel en neem je eigen beker mee voor een koffie to-go. Tijdens de week kun je met makkelijke tips zelf aan de slag. En via de Doenkies app kun je aan acties meedoen en sparen voor een goed doel.

Met gemak een lege bak

Bijna 500 kilo afval gooien we per persoon per jaar weg. Ook al recyclen we daar een groot deel van, het is beter om de berg afval te verkleinen. Ika van de Pas, directeur Milieu Centraal: “Met een paar simpele stappen hoef je al minder afval weg te gooien. Ik neem bijvoorbeeld mijn hervulbare beker mee als ik op pad ga, lees de krant online en tuingereedschap, zoals een heggenschaar, deel ik met mijn buren.”

Heel Nederland in actie

Milieu Centraal slaat met verschillende partijen de handen ineen om te laten zien hoe Nederlanders hun bijdrage aan de afvalberg kunnen verkleinen. Onder andere Repair Cafés, kringloopwinkels, de NS en Zero Waste Nederland brengen met online- en lokale acties afval minderen onder de aandacht. Zo bespaart een sticker op je brievenbus tegen ongeadresseerde folders 32 kilo papier per jaar. Maar het scheelt ook veel afval als je iets kapots laat repareren in plaats van wat nieuws te kopen. Of als je spullen leent. En als we allemaal met een eigen hervulbare waterfles op pad gaan, zijn er per dag 1 miljoen minder plastic flesjes water nodig.

Goed doel

Via de Doenkies app kun je online meedoen aan één van de acties en ook nog eens geld sparen voor een goed doel. Zo scoor je nog meer met minder afval! Download de app en doe vanaf 7 september mee met de Week Zonder Afval.