Delen is het nieuwe normaal in de Circulaire Economie


Jacqueline Rohde van het transitieteam consumentengoederen ontving op 27 januari 2020 de Rijkswaterstaat-deelboom (RWS-deelboom) van de oprichters Eva Peet en Bo Wong om speelgoed te delen. deelboom1 (002)Kinderen hebben bijvoorbeeld gemiddeld 238 stuks speelgoed, maar gebruiken er maar 12. Mireille Reijme (casemanager Versnellingshuis) kwam Eva Peet tegen tijdens de 'duurzame dinsdag' en bedacht dat ook RWS-collega’s veel meer spullen kunnen delen om materialen optimaal te gebruiken. Een Circulaire Economie bereiken we door niet alleen efficiënter, maar ook minder te consumeren.

Edeelboom 3va Peet, student Design for Interaction and Strategic Product Design, maakte deel uit van een groep van 20 enthousiaste, slimme en creatieve studenten die zich gedurende vier maanden in de nationale denktank 2018 (NDT18) bogen over de vraag: ‘Hoe versnellen we de transitie naar een circulaire metropool?’ Het ministerie van IenW was themapartner en nam de NDT18 op in het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie. De 10 oplossingen die de NDT18 bedacht bieden mogelijkheden voor het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie.

Bo Wong is in 2017 afgestudeerd aan Design for Interaction (TU Delft) met Olli Play, een zelf geïnitieerd project waarbij kinderen op een speelse manier kennismaken met de circulaire economie. Olli Play is een episodisch voorleesboek met opdrachten waarbij kinderen samen met hun ouders ongebruikt speelgoed uitzoeken en doorgeven aan andere (jongere) kinderen.

De deelboom is gemaakt door de sociale werkplaats houtstek. Eva Peet: “het is mooi dat de deelboom, die als idee gepresenteerd werd aan Stientje van Veldhoven, nu wortel schiet bij Rijkswaterstaat’’.

De gevulde RWS-deelboom staat nu bij Rijkswaterstaat Westraven op en zal tijdens de week van de Circulaire Economie van 3 februari tot en met vrijdag 7 februari 2020 in het LEF lab aanwezig zijn.

Heb je behoefte aan mooie spullen uit de boom of wil je zelf spullen delen? Kom dan langs of zet ook een deelboom neer!