Gooi mondkapjes en handschoenen bij het restafval


Vanaf 1 juni 2020 is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Veel mensen weten nog niet waar de beschermende middelen tegen corona kunnen worden weggegooid. Terwijl het heel gemakkelijk is: mondkapjes, handschoenen en gebruikte tissues horen allemaal in het restafval, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

Alles in de prullenbak

Als je mondkapjes en handschoenen in de verkeerde afvalbak gooit, verstoort dat de recycling en lopen de mensen die het afval sorteren onnodig risico op besmetting. Textiel bijvoorbeeld wordt door medewerkers handmatig gecheckt, je wil niet dat zij gebruikte mondkapjes eruit moeten vissen. Spoel handschoenen, mondkapjes en ander afval niet door de wc, want daardoor kan het riool verstoppen met alle viezigheid van dien. Het hoort ook niet bij het plastic afval en niet op straat. Gooi beschermingsmiddelen na gebruik in de restafvalbak, dat is de enige juiste plek. Is er geen prullenbak in de buurt, hou het dan even bij je in een apart zakje tot je het wel kunt weggooien.

Herbruikbaar mondkapje

Een niet-medisch mondkapje kun je ook zelf maken, bijvoorbeeld van restanten stof of oude kleren die je toch al had liggen. Dat is qua materiaalgebruik beter voor het milieu dan een wegwerpmondkapje dat je koopt en na één keer gebruik weggooit. Wasbare mondkapjes leveren minder afval op dan wegwerpmondkapjes, zeker als je nagaat dat je er voor langere tijd veel nodig hebt. Het wassen van herbruikbare mondkapjes kost wel energie. Was ze daarom mee met ander wasgoed in een 60-graden was. Dan spaar je het milieu zo veel mogelijk.

Weggooihulp

De Afvalscheidingswijzer geeft voor elk product de juiste afvalbak.