Rotterdam wint hoger beroep ja/ja stickers

Gepubliceerd op 28 oktober 2020

De gemeente Rotterdam heeft het hoger beroep tegen de reclamebranche gewonnen over het tegengaan van ongeadresseerde reclamefolders. Het gerechtshof Den Haag heeft op 7 oktober bepaald dat Rotterdam ongeadresseerde reclame per direct mag weren.

De gemeente laat de regeling per 1 november 2020 definitief van kracht worden. Vanaf dan mogen verspreiders van drukwerk hun folders in Rotterdam niet meer huis-aan-huis bezorgen. Ze mogen reclame alleen nog in de bus gooien bij mensen die daar expliciet toestemming voor hebben gegeven met een ja/ja-sticker.

Papierafval

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) is erg blij met de uitspraak. "We kunnen nu eindelijk werk maken van onze doelstelling om 3 miljoen kilo papierafval per jaar te besparen. Voor veel Rotterdammers wordt hiermee ook de ergernis weggenomen over de bergen ongevraagde reclame op de deurmat."

Kort geding

Rotterdam had het nieuwe systeem eigenlijk al vanaf 1 april in willen voeren. Maar in maart van dit jaar dwong brancheorganisatie MailDB via een kort geding uitstel af. Nu krijgt de gemeente alsnog toestemming van de rechter voor het toepassen van de regeling.