Op naar de Verspillingsvrije week

Gepubliceerd op 26 mei 2020

8 op de 10 Nederlanders willen voedselverspilling voorkomen. Goed nieuws, al kunnen ze daarbij wel wat hulp gebruiken. Om die reden vindt van 1 tot en met 7 september 2020 de Verspillingsvrije week van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling plaats. Wat kunt u met uw gemeente doen om van deze week een succes te maken?

Zo’n 34 kilo eten per persoon per jaar, ongeveer 120 euro per persoon per jaar en circa 14 procent minder impact op het milieu. Dat alles is de winst van het voorkomen van voedselverspilling. Om minder voedselverspilling te realiseren, bundelen bedrijven en publieke organisaties hun krachten in de stichting ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ voor het bereiken van een gemeenschappelijk doel: voedselverspilling verminderen met 50% in 2030 ten opzichte van 2015. Een mooi middel om dit doel te bereiken is de Verspillingsvrije week. In de week van 1 tot en met 7 september worden consumenten extra gestimuleerd om voedselverspilling te voorkomen.

Hoe kunt u bijdragen?

Ook u kunt met uw gemeente meedoen aan de Verspillingsvrije Week. Door uw inwoners te stimuleren, enthousiasmeren en vooral te faciliteren. Dat kan al heel eenvoudig door consumenten te wijzen op www.verspillingsvrij.nl. Op deze website vinden ze in de Verspillingsvrije Week tal van handige tips, inspirerende adviezen en leerzame challenges.

Daarnaast kunt u gratis praktische tools aanvragen en uitdelen onder uw medewerkers, of inwoners. Zo stelt het Voedingscentrum het 'eetmaatje' beschikbaar, een portiemaatbeker om rijst of pasta nauwkeurig af te meten. Ook bieden ze twee verschillende stickers aan die helpen om verspilling te voorkomen. De ja-nee koelkaststicker laat zien waar je veelgebruikte producten het beste kunt bewaren, de vriezersticker geeft tips om meer uit de vriezer te halen. Laat weten hoeveel en welke tools u wilt ontvangen via eversteijn@voedingscentrum.nl. U betaalt alleen de verzendkosten. Dit aanbod geldt zolang de voorraad strekt.

In aanloop naar de week zal een communicatie-toolbox beschikbaar zijn waarin kant-en-klare middelen staan voor op social media, voor in uw nieuwsbrief en voor op uw website. Gebruik waar passend ‘#verspillingsvrij’. Deze hashtag laat de beweging zien van iedereen die bezig is verspilling te verminderen. Geef bij het gebruik van de hashtag op een positieve manier tips of goede voorbeelden om minder eten te verspillen.

Heeft u contact met het onderwijs? Enthousiasmeer scholen om tijdens de Verspillingsvrije Week aandacht te besteden aan het voorkomen van voedselverspilling. Er zijn speciale lesmodules over dit thema beschikbaar. Kijk voor alle informatie over de educatiematerialen op www.samentegenvoedselverspilling.nl/educatie

Helpt u ook mee om nét dat extra zetje in de goede richting te geven?
Kijk dan ook eens naar de Menukaart Verspillingsvrije week (pdf, 593 kB).


Stempel Becky vvweek