Doe ook mee met de Verspillingsvrije Week

Gepubliceerd op 28 april 2021

De Verspillingsvrije Week vindt dit jaar plaats van 7 - 13 september (week 36). In deze week vraagt de stichting Samen Tegen Voedselverspilling aandacht voor minder voedselverspilling. Natuurlijk kunnen ook gemeenten meedoen om zoveel mogelijk inwoners hiervoor te enthousiasmeren.

Lees meer en meld jouw gemeente nu aan!

Ook dit jaar gaan we weer voor een succesvolle Verspillingsvrije Week.

Met verschillende acties door het hele land. Maar liefst 67 partners deden vorig jaar mee en naar schatting 2 miljoen Nederlanders gingen aan de slag om minder voedsel te verspillen.

Om dit succes voort te zetten, zijn er ook dit jaar weer zoveel mogelijk deelnemers nodig. Consumenten, maar ook bedrijven, organisaties én gemeenten. Want alleen samen maken we meer impact en wordt de verspillingsvrije beweging groter.

Partner worden als gemeente

Gemeenten kunnen zich gratis aanmelden als partner van de Verspillingsvrije Week door te mailen naar week@samentegenvoedselverspilling.nl. Als partner kun je allerlei handige materialen en tools inzetten om jullie actie in de week te verstevigen.

Kant-en-klare informatie en tools

De menukaart geeft een overzicht van in te zetten materialen en laat zien welke communicatiemiddelen er beschikbaar komen. Zoals gratis hulpmiddelen voor in de keuken als:

  • het Eetmaatje (portiemaatbeker voor pasta en rijst) en
  • de Ja-Nee koelkaststicker (sticker die laat zien waar je 12 veelgebruikte producten het beste bewaart).

Deze hulpmiddelen kunnen worden uitgedeeld onder inwoners van de gemeente. Bijvoorbeeld als onderdeel van een eigen actie tegen voedselverspilling.

Download hier de menukaart (pdf, 2.8 MB).

Nieuw: op zoek naar Verspillingsvrije Helden

Samen Tegen Voedselverspilling gaat in aanloop naar de week op zoek naar Verspillingsvrije Helden: de gewone Nederlander die thuis al goed bezig is om minder te verspillen. Deze voorbeelden kunnen vooraf anderen inspireren en een aantal van deze helden lichten we uit in de week.

Plaats een oproep

Jouw gemeente kan deze oproep uitzetten via sociale media en eventueel ook eigen Verspillingsvrije Helden kiezen en aandacht geven. In de menukaart staat een voorbeeldtekst voor een oproep.

Halvering verspilling

Om minder voedselverspilling te realiseren, bundelen bedrijven, organisaties en gemeenten hun krachten in de stichting ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ voor het bereiken van een gemeenschappelijk doel: voedselverspilling verminderen met 50% in 2030 ten opzichte van 2015. Een mooi middel om dit doel te bereiken is de Verspillingsvrije Week.

Extra stimulering voor consumenten

In deze week worden consumenten extra gestimuleerd om voedselverspilling te voorkomen. Bij de consument thuis is veel winst te behalen: 34 kilo vast voedsel per persoon per jaar. Omgerekend in geld is dat 120 euro. Bovendien verlaag je je milieu-impact als consument tot wel 9% als je minder verspilt.