Zindelijkheidstraining voor minder luierafval


Kinderen worden nu veel later zindelijk dan vroeger: tot 1,5 jaar later dan in 1990. Door eerder te beginnen met zindelijkheidstraining, help je kinderen eerder uit de luiers te komen en bespaar je dus een grote hoeveelheid luierafval (en geld!). Als gemeente kan je hieraan bijdragen door zindelijkheidstraining via consultatiebureaus, Centrum voor jeugd en gezin of kinderdagverblijven aan te bieden aan ouders. Naast afvalpreventie draagt dit ook bij aan armoedebestrijding. Minder luiers gebruiken betekent automatisch ook minder CO2-uitstoot.

Om zindelijkheid te stimuleren, zijn er verschillende aanbieders op de markt:

De Plasklas

Vanuit het luiermerk Toddy is de Plasklas campagne ontwikkeld, een zindelijkheidstraining met speels boek en app voor extra uitleg, oefeningen en het volgen van online vragenuurtjes met pedagoog. De training helpt ouders inschatten of hun kind klaar is om zindelijk te worden en helpt vervolgens bij het doorlopen van alle stappen van het zindelijk worden. Met deze aanpak kan tot wel een kwart van het luiergebruik voorkomen worden. Een potentiële besparing van 2% van het restafval. Toddy werkt met een campagneformat in samenwerking met lokale partners (consultatiebureau, kinderdagverblijven). Er lopen campagnes met de Plasklas in Rotterdam en Apeldoorn. Zie deze website voor meer informatie.

De Pot Op®

De Pot Op® is een sociale onderneming gespecialiseerd in het ontwikkelen van digitale oplossingen voor zindelijkheidstraining voor álle opvoeders rondom het kind. Met deze oplossingen kunnen ouders en andere opvoeders al aan de slag met zindelijkheidstraining vanaf 18 maanden. Met behulp van De Pot Op® app (te vinden in de Appstore en Google Play Store) zijn kinderen gemiddeld 6 tot 12 maanden eerder zindelijk. De Pot Op levert haar diensten direct aan de consument en aan kinderopvangorganisaties en gemeentes. Meer weten? Kijk op www.depotop.nu

De Zindelijkheidsbox

De Zindelijkheidsbox heeft al meer dan 20.000 ouders geholpen hun kind zindelijk te leren worden. Dit doen zij door ouders te informeren, enthousiasmeren en begeleiden om hun kind eerder zindelijk te leren worden. De Zindelijkheidsbox bevat een trainingsprogramma van een week waarmee ze ook in een online community ouders begeleiden door hun specifieke vragen te beantwoorden. Ook hebben zij een online test ontwikkeld waarbij ouders kunnen testen of hun kind klaar is voor zindelijkheidstraining. Na deze test kunnen ouders zich inschrijven voor tips en trucs rondom zindelijkheid. Daarnaast stellen zij ook informatieve flyers beschikbaar die gratis aangevraagd kunnen worden voor bijvoorbeeld kinderdagverblijven en consultatiebureaus.

Boekje ‘Zindelijk, nu al?’

Wanneer ze aan het potje toe is? "Wacht maar, je kind geeft het zelf wel aan" krijg je op het consultatiebureau nogal eens te horen. Hm, dat kan even duren, weten Loes Aalbers en Carien van Zorge van Kaatje Katoen, al ruim 30 jaar vraagbaak over zindelijkheidstraining. Kinderen worden tegenwoordig veel later zindelijk dan vroeger. En dat hoeft niet, leggen de twee in dit boekje simpel uit. Je kunt met 18 maanden al beginnen. Met het negenstappenplan is het zo gepiept, ook als je later begint. En verder in het boekje: wat te doen bij 'ongelukjes 'en bij bedplassen, ervaringen van andere ouders en meer praktische adviezen.

Er zijn nog meer boeken/boekjes over zindelijkheid, zie bijvoorbeeld de website van Ouders van nu.

Ontbreekt er een aanbieder van eerdere zindelijkheidstraining in dit rijtje? Laat het dan weten via het contactformulier.