Zindelijkheidstraining voor minder luierafval - Geef je op voor het webinar!


Kinderen worden nu veel later zindelijk dan vroeger: tot 1,5 jaar later dan in 1990. Door eerder te beginnen met zindelijkheidstraining, help je kinderen eerder uit de luiers te komen en bespaar je dus een grote hoeveelheid luierafval (en geld!). Als gemeente kan je hieraan bijdragen door zindelijkheidstraining aan te bieden aan ouders. Naast afvalpreventie draagt dit dus ook bij aan armoedebestrijding.

Om zindelijkheid te stimuleren, heeft het bedrijf Toddy de Plasklas ontwikkeld. Dit is een online zindelijkheidstraining. De training helpt ouders inschatten of hun kind klaar is om zindelijk te worden en helpt vervolgens bij het doorlopen van alle stappen van het zindelijk worden. Met deze aanpak kan tot wel een kwart van het luiergebruik voorkomen worden. Een potentiële besparing van 2% van het restafval.

Gratis training

Daarom werkt Toddy ook samen met gemeenten. Toddy heeft een aanpak ontwikkeld om binnen gemeenten de zindelijkheidsnorm te herstellen. Dit doet Toddy met een uitgewerkt campagneformat waarmee in samenwerking met lokale partners als het consultatiebureau en kinderdagverblijven ouders gestimuleerd worden om op tijd te starten met zindelijk worden. Tijdens de campagne kunnen ouders zich aanmelden voor een gratis zindelijkheidstraining. Ouders die meedoen aan de Plasklas krijgen een poster en andere materialen thuis opgestuurd. Daarnaast krijgen ze toegang tot een app met filmpjes en oefeningen om zindelijkheid te trainen bij hun kind(eren). Kinderen vanaf 1.5 jaar kunnen meedoen.

Al 350 aanmeldingen

Rotterdam is net begonnen met de Plasklas campagne. Deze loopt van april tot en met oktober met als doel 1.000 kinderen uit de luiers te helpen. In de eerste maand hebben 350 ouders zich aangemeld en de teller gaat inmiddels richting de 800.

Webinar: Afvalpreventie door zindelijkheidstraining via gemeenten op 26 september 2023.

Vanuit het luierketenproject dat Rijkswaterstaat uitvoert in opdracht van het Ministerie van IenW willen we bij andere gemeenten ook zindelijkheidstraining als afvalpreventiemaatregel onder de aandacht brengen. Daarom bieden wij op 26 september 2023 een webinar voor gemeenten aan, om meer informatie te geven over zindelijkheidstraining.

Interesse voor het webinar? Gemeenten kunnen zich opgeven via ons aanmeldformulier.