“De enthousiaste en neutrale opstelling hielp in ons proces”


Alphons Rommelse is Vakspecialist Grondstoffen bij de gemeente Zaanstad; een van de vele gemeenten die al een beroep deden op VANG-support. Alphons werkt in Zaanstad aan het komende grondstoffenplan. Met VANG-HHA besprak hij zijn ervaringen met VANG-Support.

Waarom hebben jullie VANG-Support ingeschakeld?

“We stonden aan het begin van het formuleren van een nieuw grondstoffenplan. Dat is een langdurig proces. Daarbij hebben we met de diversiteit aan fracties in onze gemeenteraad ook vele verschillende ideeën over afval. Zo zijn er voorstanders van diftar, maar ook voorstanders van nascheiding. Daarom leek het ons nuttig om de raadsleden meer inzicht te geven in de wereld van afval en de verwerking ervan. Energie- en afvalbedrijf HVC, dat ook in Zaanstad het afval ophaalt en verwerkt, adviseerde ons hiervoor Samuel Stollman van VANG-Support in te schakelen. Ze zeiden dat hij een goed inhoudelijk verhaal kan vertellen, vanuit een neutraal perspectief. En dat bleek te kloppen. Uiteindelijk gaf hij een presentatie over onder andere de voor- en nadelen van nascheiding, voorafgaand aan een rondleiding bij afvalverwerker Sortiva. Op het bezoek aan Sortiva volgde een sessie in het AZ-stadion over de zogenoemde grondstoffendriehoek van milieu, service en kosten. En de dilemma’s die daarmee samenhangen.”

Hoe was de presentatie van Samuel en wat leverde zijn bijdrage op?

“De presentatie werd goed ontvangen! Het leukste was dat een raadslid zei: ik heb nog nooit iemand zo enthousiast over afval horen vertellen. Ook andere raadsleden en de wethouder waren te spreken over zijn enthousiaste én heldere verhaal. Wat het precies heeft opgeleverd is moeilijk te zeggen. Maar het totaal heeft zeker bijgedragen: de rondleiding, het verhaal van Samuel en de sessie in het AZ-stadion. Er was een breed palet vertegenwoordigd van de vele partijen, en elke partij was tevreden over de opzet en inhoud van het programma. Het leidde ertoe dat ik een uitgangspuntennotitie kon schrijven die unaniem door de raad is aangenomen. Dat kwam niet alleen door Samuel, maar het heeft wel geholpen in het proces. Het helpt als iemand zich neutraal opstelt.”

Maak je ook gebruik van andere VANG-diensten, zoals de handboeken, de academies of bijeenkomsten?

“Ja. Ik vind de bestuurdersbijeenkomsten bijvoorbeeld erg nuttig. Je merkt dat bestuurders de behoefte hebben om de ervaringen van andere gemeenten te horen. Omdat ik interimmer ben, had ik weinig tijd om veel te doen. De ervaringen die ik heb met VANG-support zijn positief en ik zou dit dan ook aanbevelen bij anderen. Na zo’n drieënhalf jaar Vakspecialist Grondstoffen houd ikzelf binnenkort op bij Zaanstad, maar ik heb mijn opvolgers al gewezen op de mogelijkheden van ondersteuning uit het VANG-programma.”