Gemeente Apeldoorn


Algemeen

Contactpersoon
Richard Buitenhuis
E-mail
r.buitenhuis@apeldoorn.nl
Beschikbaarheid
  • Circulair ambachtscentrum

Icoon Project

Titel
Europees project E6
Type
  • Repareren
Omschrijving

Dit project E6 richt zich op preventie van AEEA (Refuse, Reuse, Repair). Lokaal zijn de contractpartners gemeente Apeldoorn, Circulus (grondstoffeninzamelaar), Foenix (kringloopbedrijf/CAC). Saxion (lectoraat Regioontwikkeling/Circulaire economie) is de Leadpartner waar we intensief lokaal met optrekken. Gemeente Den Haag is ook partner in het project en de insteek is dat de in Apeldoorn opgedane kennis regiobreed (Circulusgebied 9 gemeenten) wordt uitgerold. Richard Buitenhuis en Petra Bennink nemen namens Apeldoorn deel in het project. Loopt op met doorontwikkeling CAC, het Repaircafe en de Race against waste v.w.b. E-Waste.

Projecten

Titel
Combi voedselverspilling - Zero Waste
Type
  • Herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen
  • Voedselverspilling
Korte beschrijving

We staan regelmatig op lokale (afval) festivals. Het concept wordt dan aangepast op de doelgroep. Bv. voor stadspashouders, kinderen of een specifiek andere doelgroep. We hebben dan  een simpel marktkraampje hebben met bv. 5 duidelijke stappen (conceptje): 1. Douchen met een shampoobar, 2. boodschappen doen met je eigen herbruikbare tasje, 3. koken met je eetmaatje of uit het restjesreceptenboek, 4. je keukenafval in een GF-bakje voor recycling (verstrekken), 5. afwassen met zelfgemaakt afwasmiddel. We geven dan een totaalpakketje met de onderstreepte producten mee. Is blijvend in ontwikkeling i.s.m. Zero Waste Apeldoorn.

Titel
Plasklas en wasbare luiers
Type
  • Luiers, incontinentiemateriaal en menstruatiemateriaal
Korte beschrijving

Als doorstart van het project wasbare luiers hebben we ingezet op de Plasklas. Dit is zeer succesvol en het mes snijdt aan 2 kanten. Hier is sprake van 100% preventie en tevens heeft dit een bijdrage op het gebied van armoedebestrijding. Het CJG (Centrum Jeugd en Gezin) Apeldoorn steunt de aanpak van de Apeldoornse Plasklas. Het CJG is inhoudelijk enthousiast en zij onderschrijven graag de aanpak voor tijdige zindelijkheid. Het project is ook als Good Practices opgenomen in het Europese (preventie) project Clear Cities.