Programma Gft-congres: innovatie en kwaliteit, op donderdag 14 november 2024 in Vergadercentrum Vredenburg


12.00 – 13.00 uur: Inloop met broodjes (vegetarisch belegd)

13.00 – 13.10 uur: Opening

13.10 – 13.30 uur: Inspiratieverhaal – Het belang van verwaarding van biogrondstoffen

Peter Oei, programmamanager biobased bij het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselveiligheid en Natuur, laat de noodzaak zien om afvalstromen als grondstof voor nieuwe producten te gaan gebruiken. In 2050 is de behoefte aan biogrondstoffen meer dan 10 keer zo groot als nu. Inzamelen van de organische reststroom, zoveel mogelijk en zo goed mogelijk van kwaliteit, wordt dan ook alleen maar belangrijker. Cascaderen en vierkantsverwaarding zijn noodzakelijk om het aanbod aan biogrondstoffen te verhogen. Oei toont inspirerende voorbeelden van cascaderen met de gft- en gfe-stromen en lokt discussie uit met prikkelende stellingen.

13.20 – 13.50 uur: Stand van zaken gft

Tim Brethouwer (Vereniging Afvalbedrijven) schetst waar we staan met de inzameling en verwerking van gft ten opzichte van vorig jaar. Wat is de ontwikkeling in de kwaliteit en kwantiteit?

13.50 – 14.00 uur: Terugkoppelen over kwaliteit gft naar inwoners

Steeds meer gemeenten controleren de kwaliteit van het aangeboden gft bij inzameling. Hier zijn verschillende manieren voor, terug te lezen in het rapport dat Stantec heeft ontwikkeld voor VANG. Na een introductie van Addie Weenk (RWS) delen twee gemeenten praktijkervaringen.

14.00 – 14.15 uur: Gft-e op de kaart gezet

Gemeente Oosterhout (Chantal Oprins en Jeroen van Strien) vertelt welke middelen zij inzet om te communiceren over de kwaliteit van hun gft-afval, van kaarten tot coaches.

14.15-14.30 uur: Tytsjerksteradiel voor schoner bioafval

Gemeente Tytsjerksteradiel (Sjoukje Minnema-van der Weg en Elly Postma) presenteert hoe ze haar inwoners helpt bij het nog beter scheiden van afval. Door te werken met camera's biedt de gemeente een nieuwe manier om inwoners positief te bewegen om hun bioafval zo schoon mogelijk aan te bieden. Ze laten zien wat ze doen, hoe ze de privacywetgeving hebben geborgd en op welke manier ze inwoners benaderen.

14.30 – 15.00 uur: Pauze

15.00 – 15.30 uur: Panelgesprek over inzamelen in hoogbouw en binnenstad

De hoogbouw en de binnenstad; dit zijn vaak de lastigste plekken voor gemeenten om gft in te zamelen. Toch is het belangrijk dat het gebeurt. In een panelgesprek praten we met Maarten Mulder (HvA – BASSTA), Anneke Buijze (gemeente Utrecht) en Tom Blommaart (Renewi) over hoe we kunnen zorgen dat er meer wordt ingezameld in deze gebieden.

15.30 – 15.35 uur: Uitleg deelsessies

Dit jaar bestaat het laatste deel van het congres uit deelsessies. In twee rondes heb je keuze uit drie verschillende deelsessies. De keuze heb je door kunnen geven via het aanmeldformulier of via een losse mail ontvangen via vanghuishoudelijkafval@rws.nl. Heb je nog geen keuze voor deelsessies kunnen maken? Mail dan naar ditzelfde emailadres.

15.35 – 16.05 uur: Deelsessies ronde 1

In deze eerste ronde is er keuze uit:

  • Keuring kwaliteit gft met AI-gestuurde camera’s voorafgaand aan verwerking. André van Osch (Attero) neemt ons mee in hun pilot met camera’s bij de verwerker – hoe kan innovatie gebruikt worden om op vrachtniveau terug te koppelen over de kwaliteit van gft?
  • FAQ kleinschalig verwerken bioafval. Steeds vaker willen bedrijven en gemeenten aan de slag met kleinschalige verwerking van bioafval, bijvoorbeeld via een composteer- of vergistingsmachine of met wormenbakken. Maar hoe zit het met de wet- en regelgeving? Paula Huismans (RWS) neemt ons mee door de recent opgestelde FAQ kleinschalig verwerken bioafval.
  • Biowaste collection schemes to maximise captures and optimize operations: an overview from abroad: In this presentation, Enzo Favoino explains how biowaste is collected in other European countries. Enzo is a biowaste expert from the Scuola Agraria del Parco di Monza (Italy), scientific coordinator at Zero Waste Europe and one of the founders of the European Compost Network (ECN). What is done differently abroad compared to the Netherlands and what results does this produce? Please note: this presentation will be given in English.

16.15 – 16.45 uur: Deelsessies ronde 2

In deze tweede ronde is er keuze uit:

  • Inzet gedrag en communicatie voor meer gfe+t inzameling. Sigrid Schuurmann (gemeente Rotterdam) vertelt samen met collega’s Marianne Vogels (gedragsexpert) en Ellen Persoon (communicatieadviseur) over hoe zij een gedegen onderzoek en communicatieaanpak hebben uitgevoerd om gfe inzameling bij hoogbouw te introduceren. Zij zijn hier al een aantal jaar mee bezig en de aanpak wordt steeds uitgebreid en doorontwikkeld.
  • Het oliemannetje voor meer swill-inzameling in Nijmegen (Rapportage Oliemannetje bedrijfsafval binnenstad Nijmegen - VANG Buitenshuis). Om te bevragen waar bij ondernemers in de binnenstad de pijn en behoeften zitten bij de opslag, het aanbieden en laten ophalen van hun bedrijfsafval is bureau Lentekracht in gesprek gegaan met de ondernemers. Want ondanks dat er dagelijks veel swill (bioafval van bedrijven) ontstaat bij horeca en andere bedrijven, wordt deze nog weinig gescheiden ingezameld. Bram Lamberts (Lentekracht) en Maarten van het Bolscher (RWS) vertellen over dit project en welke kansen het biedt voor meer swill-inzameling.
  • Minder voedselverspilling bij inwoners. In Nederland wordt een kwart van ons eten nooit gegeten. Dat moet anders, vinden ze bij Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Eva de Groot van het Voedingscentrum vertelt over hun onderzoek naar wat gemeenten hieraan kunnen doen. Nesha Narain (gemeente Amsterdam) licht toe welke interventies zij testen in de stad.

16.50 – 17.00 uur: Afsluiting

17.00 – 18.30 uur: Netwerkborrel

Aanmelden