Nieuwsbrief VANG-HHA april/mei 2023


april / mei 2023

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt je via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

Aankondiging GFT-congres 2023

Dit jaar vindt op dinsdag 31 oktober het GFT-congres plaats. Het thema van die dag is ‘van keuken tot compost’ en gaat specifiek over de inzameling en verwerking van huishoudelijk gft-afval. Hoe zorg je dat kwalitatief goed gft wordt ingezameld? Hoe communiceer je naar je inwoners? En hoe zorg je voor goede informatieoverdracht over kwaliteit in de keten? Daarnaast denken we graag met jullie na over de toekomst van het inzamelen van gft. Het precieze programma en de locatie (centraal gelegen in Utrecht) maken we later bekend. Voor nu: Save the date!

Minder wegwerpplastic

Sinds vorige maand staat de website minderwegwerpplastic.nl online. Op deze website staat alle belangrijke informatie over de aankomende regelgeving voor het verminderen van kunststof bekers en -bakjes voor eenmalig gebruik. De regels zijn vorig jaar vastgesteld in de regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik. De website bevat onder andere een regelhulp en een communicatietoolbox die je kunt gebruiken om de informatie te verspreiden richting verschillende doelgroepen.

Even voorstellen

Mijn naam is Ivo Geerits en ik ben in maart binnen het VANG-team van de NVRD gestart als gemeenteadviseur en daarmee contactpersoon voor VANG-support voor gemeenten. Ik volg in deze rol Koos van Dael op die vertrokken is naar de provincie Gelderland. Graag zet ik mijn ervaring in op het gebied van afval en reiniging die ik heb opgedaan bij verschillende gemeenten, samenwerkingsverbanden en uitvoeringsorganisaties in de branche.

Ik zie er naar uit om jullie te ontmoeten. Graag tot ziens!

Zo creëer je een goede basis voor je CA

Sinds 2019 ontvingen al 58 circulaire ambachtscentra in Nederland subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Voor een deel van de circulaire ambachtscentra (CA's), waarin in totaal 80 gemeenten samenwerken, zit de subsidieperiode er inmiddels op. Wat leerden zij bij het opstarten van een circulair ambachtscentrum? Wat komt er kijken bij de opzet van een circulair ambachtscentrum? Wat moet je wel en juist niet doen?

Gids: hoe stimuleer je bewoners hun afval te scheiden?

Voor goede afvalscheiding in stedelijke gebieden is het cruciaal om burgers te bereiken, informeren, faciliteren en motiveren. Gedragsinzichten kunnen de gekozen aanpak vele malen effectiever maken. Milieu Centraal en Rijkswaterstaat ontwikkelden deze gids voor (stedelijke) gemeenten. In dit rapport nemen we je mee in de verschillende stappen die je als gemeente kunt inzetten om de doelstellingen op het gebied van afvalscheiding te behalen.

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD en VNG samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Bel met 06-46935784.

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kun je je hier afmelden.