Nieuwsbrief VANG-HHA november 2024


november 2024

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt je via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

Alle wet- en regelgeving rond kleinschalig verwerken van gft/gfe/swill verzameld

Steeds meer organisaties en inwoners scheiden hun groente-, fruit-, tuin- en etensresten (gft/gfe/swill). Dat is een goede ontwikkeling. Het is immers belangrijk dat waardevolle grondstoffen niet in de verbrandingsoven belanden. De laatste jaren zijn er steeds meer burgerinitiatieven en bedrijven die zelf op kleine schaal hun bioafval willen verwerken. Maar: mag dat zomaar? Lees alles over de relevante wet- en regelgeving rondom kleinschalig verwerken van bioafval in dit document. Het document is opgesteld door bureau LeAF in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, de NVWA, de RVO, Rijkswaterstaat.

Netwerkdag circulaire ambachtscentra: meld je nu aan!

Hoe kan een circulair ambachtscentrum eraan bijdragen dat spullen minder snel worden afgedankt en vaker een tweede leven krijgen? Welke interventies zijn er nodig om bepaald gedrag bij een bepaalde doelgroep te bevorderen? Op deze en vele andere vragen krijg je antwoord tijdens de Netwerkdag Circulair Ambachtscentrum: Van Circulair Denken naar Circulair Doen. Het thema van de dag is gedrag.Tijdens deze dag krijg je de laatste ins en outs over gedragsverandering. De dag vindt plaats op 23 januari 2025 in Utrecht. Schrijf je nu in!

Gft-congres 2024: innovatie voor een betere kwaliteit

Donderdag 14 november 2024 vond in Utrecht de derde editie van het Gft-congres plaats. Aanwezig waren zo’n 130 ambtenaren van gemeenten en rijk, inzamelaars, verwerkers en omgevingsdiensten. Thema van deze dag: innovatie en kwaliteit. Verschillende sprekers vertelden vanuit hun eigen expertise en ervaring over de nieuwste ontwikkelingen in de gft-sector. En hoe deze kunnen bijdragen aan het verbeteren van de gft-kwaliteit. Aan het woord kwamen onder andere het ministerie van LVVN, de Vereniging Afvalbedrijven, de gemeenten Oosthout, Tytsjerksteradiel en Rotterdam en verwerkers Attero en Renewi. Lees het verslag.

Subsidieregeling CA. Nog een paar dagen!

Om gemeenten te stimuleren een eigen circulair ambachtscentrum op te zetten, kunnen gemeenten tot uiterlijk 29 november dit jaar weer een subsidieaanvraag doen. Via de subsidieregeling stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in totaal € 1 miljoen beschikbaar. De best beoordeelde plannen krijgen een subsidie van maximaal € 50.000 (inclusief BTW) toegewezen. Gemeenten die in eerdere ronden al een financiële bijdrage hebben ontvangen, kunnen ook dit jaar weer deelnemen.

Lunchlezing: Blijf je zitten met meubels? Dat hoeft niet!

Hergebruik van meubels heeft prioriteit bij het werken aan een circulaire economie. Er gaat nog te veel materiaal verloren. Door slim en effectief samen te werken als gemeente of afnemer van meubels en materialen kun je hergebruik vanaf de milieustraat bevorderen. Slim en effectief samenwerken houdt bijvoorbeeld in dat je met meerdere partijen tegelijk naar een materiaalstroom kijkt en niet per organisatie apart. Als groep een probleem benaderen stimuleert de creativiteit, er komen nieuwe oplossingen bovendrijven en verantwoordelijkheden worden gedeeld. Eigenlijk een soort nieuwe manier van werken en organiseren. Afgelopen tijd is hiermee geëxperimenteerd. Wil je meer weten? Meld je dan aan voor de lunchlezing op 16 december.

Doe mee aan het onderzoek naar Circulaire Economie!

Ben jij een projectleider, beleidsmedewerker of programmamanager binnen een gemeente of provincie en werk je aan circulaire economie? Dan zoeken wij JOU!
Rijkswaterstaat voert een kort onderzoek uit (de enquête duurt max 10 min) om inzicht te krijgen in jouw behoeften rondom circulair beleid. Jouw input helpt ons om het programma Circulair DOEN verder te ontwikkelen en de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Vul de vragenlijst in.

Waarom meedoen?

Dit onderzoek helpt Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij het verbeteren van beleid dat circulaire keuzes voor inwoners van Nederland makkelijker, logischer en eerlijker maakt. Dit programma is gericht op het bieden van betere ondersteuning aan provincies en gemeenten en het versnellen van de transitie naar een circulaire economie. Met jouw input zorgen we dat het programma nog beter aansluit bij wat jij nodig hebt om de circulaire economie te versnellen.

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD en VNG samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Bel met 06-46935784.

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kun je je hier afmelden.