Nieuwsbrief VANG-HHA september 2024


september 2024

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt je via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

“De enthousiaste en neutrale opstelling hielp in ons proces”

Alphons Rommelse is Vakspecialist Grondstoffen bij de gemeente Zaanstad; een van de vele gemeenten die al een beroep deden op VANG-support. Alphons werkt in Zaanstad aan het komende grondstoffenplan. Toen ze een beroep deden op VANG-support stonden ze aan het begin van het formuleren van een nieuw grondstoffenplan. Met VANG-HHA besprak hij zijn ervaringen met VANG-support.

VANG academie PMD

De academiedagen PMD gaan dit jaar van start op 26 november. Tijdens de VANG academie PMD word je in vier dagen gedurende het jaar bijgepraat over alle relevante onderwerpen op het gebied van PMD inzameling. Van inzamelmiddelen, kwaliteit, communicatie tot gedrag en handhaving. Gelijktijdig ga je actief aan de slag met een plan van aanpak voor verbetering van de PMD inzameling binnen de eigen gemeente. RWS en NVRD ondersteunen je bij de uitvoering van dat plan van aanpak, terwijl je ook kunt leren van de ervaringen van andere deelnemers.

Gft-congres 2024: je kan je nu aanmelden!

Op 14 november 2024 vindt het jaarlijkse VANG Huishoudelijk afval Gft-congres plaats in Utrecht. De dag wordt georganiseerd door het programma VANG HHA (Rijkswaterstaat en de NVRD) samen met de Vereniging Afvalbedrijven. Het thema van de dag is ‘innovatie en kwaliteit’. Het is nu mogelijk je aan te melden. Op het programma staan onder andere de volgende onderwerpen:

  • Stand van zaken van gft
  • Voorbeelden van gemeenten over terugkoppelen over kwaliteit gft naar inwoners toe
  • Kleinschalig verwerken van bioafval
  • Voedselverspilling

Het uitgebreide programma volgt zo snel mogelijk.

Zwerfafvalcongres 2024 – Eerste sprekers & deelsessies bekend

Op woensdag 20 november organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het Zwerfafvalcongres 2024. De eerste sprekers zijn ondertussen bekend: secretaris-generaal Jan Hendrik Dronkers zal de dag openen en als intermezzo zal Hans Sibbel zijn frisse kijk op het onderwerp zwerfafval geven. Ook de deelsessies krijgen steeds meer vorm. Wil jij meer weten over de schadelijkheid van microplastics in het milieu? Of ben je benieuwd welke kansen de Omgevingswet biedt bij jouw zwerfafvalopgave? Of juist welke gedragstechnieken je kunt gebruiken voor het voorkomen van zwerfafval? Schrijf je dan nu kosteloos in en kom naar het Zwerfafvalcongres 2024 op woensdag 20 november in de Jaarbeurs te Utrecht. Bekijk het hele programma op Zwerfafvalcongres 2024 - Schouders onder schoon.

Zo maak je de kringloopcontainer op de milieustraat een succes

Nederland heeft als doel om in 2050 volledig circulair te zijn. Daar wordt op verschillende manieren naartoe gewerkt, waaronder levensduurverlening van producten en onderdelen en door het hergebruiken of repareren van spullen. Helaas gaan nog veel goede spullen verloren op de milieustraat. Het is niet duidelijk dat goede spullen ook op de milieustraat kunnen worden ingeleverd voor hergebruik. Hoe kun je voorkomen dat herbruikbare spullen in de verkeerde bakken worden gegooid?

Circulaire ambachtscentra op de Dutch Design Week

Van 19 tot en met 27 oktober 2024 presenteert een groep circulaire ambachtscentra zich op de Dutch Design Week in Eindhoven. In het iconische Klokgebouw vind je onze stand, waar het thema 'Use what we have' centraal staat. Hier laten we zien hoe ons netwerk samenwerkt, wat er nu al mogelijk is en gebeurt, en welk aanbod van uitgangmaterialen we hebben. Met inspirerende voorbeelden van ontwerpers die deze materialen al toepassen én een prijsvraag willen we ook andere ontwerpers en bedrijven enthousiast maken om deel te worden van ons netwerk. Ben je ook op de Dutch Design Week? Kom dan zeker langs en laat je inspireren! Binnenkort delen we meer over wat we allemaal gaan doen op de DDW, dus blijf ons volgen voor het laatste nieuws.

Uitgelicht

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD en VNG samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Bel met 06-46935784.

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kun je je hier afmelden.