Circulair Ambachtscentrum, de duurzame stap vooruit

Gepubliceerd op 7 april 2020

Eén centraal punt waar je met spullen terecht kan voor hergebruik, reparatie of recycling. Uit elk huishouden komen verschillende afgedankte producten. Nu hebben mensen zelf de keus: voer je ze af via de kringloopwinkel, de milieustraat of via het restafval? Soms is het lastig te bepalen wat nog hergebruikt of gerepareerd kan worden. Vaak zijn hier meerdere handelingen voor nodig. Dat maakt het niet aantrekkelijker of makkelijker. Een circulair ambachtscentrum helpt je hierbij.

Hoe werkt een Circulair Ambachtscentrum?

Jij hebt vast ook wel eens een kapotte mixer of een lamp die je niet meer wilt. Wat doe je er dan mee? Er zijn inmiddels legio mogelijkheden, die zijn ondergebracht in het circulair ambachtscentrum: bij de kringloop kunnen jouw spullen weer een nieuwe eigenaar krijgen, bij het repair café kan jouw product worden gerepareerd, en op de milieustraat kun je je materialen gescheiden aanbieden, zodat ze op een goede manier kunnen worden gerecycled. En er zijn nog veel meer circulaire mogelijkheden, zoals fiets- en kleding reparatie, hergebruik van kaarsvet en dekbedden.

Afval scheiden

De doelstelling is in 2050 een circulair Nederland. Het Circulaire Ambachtscentrum is onderdeel van het uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2019 – 2023 en onderdeel van stappen naar die circulaire economie. Er zijn zoveel stappen en sectoren waarin we dit met elkaar kunnen waarmaken. De trend dat kringloopwinkels steeds meer in trek zijn helpt hierbij. Een circulair ambachtscentrum is daarin net een stapje verder. De mogelijkheid tot een soort herwaardering van de vele producten die uit huishoudens komen. ‘Pas als hergebruik geen optie meer is, wordt een product in monostromen gedemonteerd. En dat scheelt weer enorm in de kilo’s grof huishoudelijk afval.’ Ook het scheiden van goederen in monostromen, scheelt enorm veel kilo’s grof huishoudelijk afval. En door upcycling kan een product met een nieuwe look weer helemaal hip worden en weer aantrekkelijk zijn voor iemand anders. Door zoveel mogelijk producten te hergebruiken zal het onnodig verbranden van herbruikbare materialen afnemen. Zie dit schematisch in de infographic, van de huidige situatie naar de ideale situatie in een circulair ambachtscentrum (link).

Doe mee! Inspiratie van de 10 lopende pilots?

En hoe dan aan de slag? Elke gemeente heeft de taak ervoor te zorgen dat haar inwoners goed met hun afval om kunnen gaan en het goede scheidingsgedrag te stimuleren. Een circulair ambachtscentrum vraagt om het samenwerking van kringloop, milieustraat en repair/demontage. Dat kan op 1 locatie, maar een goed samenwerkingsverband leidt ook tot verrassende resultaten! Lees er meer over in de inspiratiegids. Momenteel zijn er 10 pilots die al aan het werk zijn met creëren van een circulair ambachtscentrum. Zo focust Arnhem zich op sociale cohesie in de wijk, is er in Oss een fysieke locatie geopend en is de gemeente Zwolle een succesvol  samenwerkingsverband gestart. De samenwerking tussen onderwijs en kringloop is essentieel en kansrijk bij de transitie naar een circulaire economie, omdat leerlingen leren werken met echte collega’s en echte materialen. Er kunnen leerplekken gecreëerd worden waardoor leerlingen voorbereid worden op regulier werk. En daarbij ontstaat bij leerlingen een bewustwording over duurzaamheid. Neem eens een kijkje bij WaardeRing Zwolle, die bewijst dat het kan in een groot samenwerkingsverband. Ook biedt een circulair ambachtscentrum kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die begeleid worden bij werk.

Ervaringen delen

Twee keer per jaar wordt er een Leernetwerkbijeenkomst georganiseerd zodat er ervaringen uitgewisseld kunnen worden. Heb je interesse, laat het ons weten. En volg ons op www.vang-hha.nl/circulairambachtscentrum en vanaf mei op onze eigen site www.circulairambachtscentrum.nl en op twitter afvalcirculair.