FAQ kleinschalig verwerken van bioafval


Steeds meer organisaties en inwoners scheiden hun groente-, fruit-, tuin- en etensresten (gft/gfe/swill). Dat is een goede ontwikkeling. Het is immers belangrijk dat waardevolle grondstoffen niet in de verbrandingsoven belanden. De laatste jaren zijn er steeds meer burgerinitiatieven en bedrijven die zelf op kleine schaal hun bioafval willen verwerken. Maar: mag dat zomaar?

Het korte antwoord is ‘nee’. Het is goed om te weten dat je voor bijvoorbeeld composteren, fermenteren of vergisten aan verschillende wet- en regelgeving moet voldoen. Denk aan het aanvragen van een omgevingsvergunning, het voorkomen van verspreiden van ziekten en het omgaan met meststoffen.

Omdat dit veel verschillende soorten regels van twee ministeries betreft, is er nu een document  waarin het antwoord staat op veelgestelde vragen rondom kleinschalig verwerken. In het document vind je onder andere:

  • Een stroomschema om in grote lijnen te bepalen welk type vergunningen/erkenningen nodig zijn voor jouw verwerkingssituatie;
  • Een FAQ met verschillende vragen en antwoorden gerelateerd aan dit onderwerp;
  • Een bijlage met daarin een factsheet per soort verwerking en waar je op moet letten (bijvoorbeeld composteren, vergisten, fermenteren).

De meest recente versie is te downloaden op Nederlandcirculairin2050.nl


Publicatiedatum
Aantal pagina's
34
Omvang 1.1 MB
Organisatie
Rijkswaterstaat
Auteur(s)
Bureau LeAf in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Rijkswaterstaat, de NVWA en RVO.