Herbruikbare luiers Natuurkinderopvang Winja Wanja
00:00:00:00 - 00:00:28:04
Herbruikbare luiers
Natuurkinderopvang Winja Wanja
[Sabrina van der Linden]
Vandaag ben ik op bezoek bij kinderdagverblijf Winja Wanja in Renkum. Sinds april 2023 doen zij mee aan de pilot van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om met wasbare luiers te werken. En ik ga hier kijken hoe het er aan toe gaat.
Liesbeth, bedankt voor de uitnodiging. Waarom zijn jullie hier begonnen met wasbare luiers?
[Liesbeth Stifthout]
Nou, wij zijn een groene Kinderopvang en we willen kinderen graag in aanraking laten komen met natuur. En we willen ook bewust maken van hoe je goed voor de natuur zorgt. En daarom zijn met wasbare luiers begonnen omdat dat helpt om de natuur te beschermen.
[Sabrina van der Linden]
En wat waren de reacties van de ouders en de medewerkers?
[Liesbeth Stifthout]
De ouders en medewerkers waren vanaf het begin af aan heel enthousiast. En een van ons leidsters heeft ook een mooie luiertaart gemaakt van wasbare luiers om te vieren dat we gingen starten.
Dus eigenlijk was iedereen gelijk positief.
[Sabrina van der Linden]
En hoe hebben de kinderen er op gereageerd?
[Liesbeth Stifthout]
Nou de kinderen moesten er wel even aan wennen in het begin, maar ze vonden het eigenlijk vrijwel gelijk heel leuk dat ze al die verschillende kleurtjes en figuurtjes hadden. Dus ze zijn er ook snel aan gewend en vonden het helemaal niet erg om een ander soort luier aan te krijgen eigenlijk.
[Sabrina van der Linden]
En kan je iets zeggen over hoeveel luierafval jullie hebben bespaard en hoe het met de kosten zit?
[Liesbeth Stifthout]
Ja, we hebben 3800 luiers bespaard in een half jaar tijd. En, je bespaart 1700 kilo per jaar aan luiers per groep. Dus luierafval en de kosten die heb je er ongeveer na een jaar uit.
[Sabrina van der Linden]
En hebben jullie ook iets moeten aanpassen aan jullie verschoonruimte?
[Liesbeth Stifthout]
Ja, het zijn wasbare luiers. We wassen ze dus zelf en daarom hebben we ook een wasemmer nodig en een waszak. Dus die hebben we aangeschaft en de inhoud van de luier gaat in het restafval, de rest gaat in de was en het is een tweedelige luier dus het overbroekje kun je meerdere malen gebruiken per kind.
Daarnaast hebben we wasbare billendoekjes. Die maken we van tevoren vochtig en zetten klaar op de commode zodat we in één handeling door kunnen werken.
[Sabrina van der Linden]
En heb je nog advies voor andere kinderdagverblijven die hiermee zouden willen beginnen?
[Liesbeth Stifthout]
Ja, ga het gewoon doen en informeer je goed van tevoren welke systeem je moet gaan gebruiken, hoe je dat gaat wassen en klop bij je gemeente aan om te kijken of zij je kunnen ondersteunen.
[Sabrina van der Linden]
Dank je wel Liesbeth voor je uitleg en veel succes verder.
[Liesbeth Stifthout]
Dank je wel. Wij gaan zo door en ik hoop dat meer kinderdagverblijven volgen.
[Eindleader]
Een productie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat