Nieuwsbrief VANG-HHA december 2021


December 2021

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

Lees de online versie

Nieuwe prijsvraag opzetten circulair ambachtscentrum

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Gemeenten kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren door een circulair ambachtscentrum op te zetten. Om een extra impuls aan circulaire ambachtscentra te geven, is er ook dit jaar weer een prijsvraag uitgeschreven. Gemeenten kunnen samen met partners, zoals een kringloopwinkel of repair café, een projectplan opstellen voor het opzetten of uitbreiden van een circulair ambachtscentrum.

Hoe aan de slag te gaan met afvalpreventie?

Met een enquête willen we inventariseren met welke preventie-onderwerpen u binnen uw gemeente al bezig bent en op welke manier. Onder dit thema vallen onderwerpen zoals bijvoorbeeld voedselverspilling, herbruikbaarheid, wasbare luiers, delen en lenen. Graag willen we u vragen om deze korte enquête in te vullen. Dit kost ongeveer 5 minuten en kan tot en met 20 december. Stuur de vragenlijst ook vooral door naar collega's die zich ook met afvalpreventie of een van de bijbehorende onderwerpen bezighouden! Alvast hartelijk dank voor het invullen.

Webinar: Aan de slag met afvalpreventie!

Donderdag 27 januari organiseert Rijkswaterstaat een interactieve sessie over afvalpreventie. Ontdek waar u nu al mee aan de slag kunt. We gaan gezamenlijk op zoek naar antwoorden op, en voorbeelden van dit brede onderwerp. Aan de hand van verschillende thema’s gaan we tijdens de sessie met elkaar in gesprek om te ontdekken hoe een gemeente afval kan verminderen.

Inspiratie voor repareren in circulaire ambachtscentra

Repareren is een essentieel onderdeel van ieder circulair ambachtscentrum. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? En hoe geef je reparatie een plek op de werkvloer? Dat en meer lees je op Repareren.nu - een online inspiratiemagazine dat helemaal gaat over repareren in de circulaire economie.

Nieuwe scheidingswijzer papier en karton

In navolging van de nieuwe uniforme scheidingswijzer (wel/niet-lijst) voor gft-afval heeft Papier Recycling Nederland (PRN) in samenwerking met MilieuCentraal en relevante stakeholders een nieuwe scheidingswijzer voor papier en karton ontwikkeld. Alle gemeenten, inzamelaars en andere partijen kunnen hiervan gebruik maken. Doel is een zo helder en uniform mogelijke communicatie over wat wel en niet bij het oud papier en karton mag, zodat de kwaliteit van deze afvalstroom zo goed mogelijk blijft.

____________________________________________________________________
In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD en VNG samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval.
Informatie of vragen? Bel met 06-46935784.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.