Aan de slag
Filter
Zoeken in de index
De mensen worden langzamerhand steeds duurzamer, maar de moderne apparaten worden steeds moeilijker te repareren. Maar ondanks dat heeft Repair Café toekomst. Onder andere bij Repair Café en kringloopbedrijf La Poubelle staat reparatie hoog in het vaandel.
De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH-gemeenten) willen de hoeveelheid restafval van inwoners flink omlaag brengen. Daarom onderzoeken ze de haalbaarheid van een Circulair Ambachtscentrum. Het Circulair Ambachtscentrum richt zich op zichtbaarheid, participatie en het vergroten van bewustwording en onderwijs.
In een circulaire economie staat reparatie hoog in het vaandel, maar zodra je een apparaat openschroeft komen er allemaal regels, richtlijnen, benodigde vergunningen en keurmerken om de hoek kijken. Stichting De Kringloper heeft zich door geen enkele hobbel laten weerhouden.
Er is een omslag nodig in de manier van denken over reparatie en hergebruik. Hier is in de nieuwe circulaire ambachtscentra nog te weinig aandacht voor, concluderen Martine Postma van Stichting Repair Café International en Rolf Captijn van Stichting Repair Café Lelystad. Dit terwijl reparatie van goederen binnen een circulaire economie prioriteit heeft boven recycling.
De duurzaamheidsagenda van de gemeente Almere vormt de kapstok voor veel circulaire ambities. In 2019 ontving Almere een financiële bijdrage van Rijkswaterstaat voor een onderzoek naar de mogelijkheden voor afzet van circulaire producten. De uitkomsten van dit onderzoek worden gebruikt voor het doorontwikkelen van een circulair ambachtscentrum, Upcyclecentrum Almere genaamd.
Een Circulair Ambachtscentrum is een duurzame stap vooruit voor het realiseren van een circulair Nederland. Het is een centraal punt waar je met spullen terecht kan voor hergebruik, reparatie of recycling.
Onderwijsinstellingen kunnen veel baat hebben bij deelname aan een circulair ambachtscentrum. De WaardeRing in Zwolle, waarin zo’n achttien partners samenwerken op weg naar een circulaire economie, biedt een goed voorbeeld van de vele mogelijkheden voor leerlingen en studenten.
Kansen voor sociaal domein op circulaire ambachtscentra:
Circulaire ambachtscentra bieden veel verschillende werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het onderzoek dat Panteia uitvoerde in opdracht van Rijkswaterstaat. Te denken valt aan arbeidsplekken in de winkel waar tweedehands producten worden verkocht, in de reparatiewerkplaats, bij een upcycle project en bijvoorbeeld in de demontagehal.
Nieuwe training met tips en trucs:
Ook in jouw gemeente moet het afvalbeleid (verder) aangepast worden om de doelstellingen te halen. Hoe je (succesvol) te werk gaat, hangt van vele bestuurlijke en politieke factoren af. Hoe je als beleidsmedewerker te werk gaat hangt bovendien af van jouw eigen wensen, ideeën en kennis.
Sinds 9 mei heeft de gemeente Oss een Duurzaamheidsplein: een unieke plek waar de kringloopwinkel en de milieustraat samenkomen. Er werd al snel duidelijk dat de gezamenlijke inrit opvallend goed werkt.