Nieuwsbrief VANG-HHA mei 2021


vang-6617 uitsnede 2
Mei 2021

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

Lees de online versie

Week zonder afval

Van maandag 31 mei t/m zondag 6 juni 2021 gaan we met z'n allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Doe jij ook mee? De aftrap van de Week Zonder Afval in de Circl Studio kun je maandag 31 mei om 12.00 uur live volgen.

Online verkoop van tweedehands producten

Online is belangrijk en wordt steeds belangrijker, maar fysieke kringloopwinkels blijven hun bestaansrecht daarnaast ook behouden. Uit onderzoek blijkt dat bij met name de doelgroep jongeren nog veel potentie zit om meer tweedehands producten online te verkopen. Benieuwd wat je kunt doen?

Bijeenkomst kwaliteit gft-afval en textiel 24 juni

De kwaliteit van ingezamelde afvalstromen goed houden en verbeteren is een belangrijk aandachtspunt binnen VANG-HHA. In dat kader zijn er twee handboeken ‘Regie op de Textielketen’ en ‘Regie op kwaliteit gft-afval’ opgesteld. Tijdens de online bijeenkomst op 24 juni staat textiel centraal. Ook worden de handboeken gepresenteerd, worden inspirerende best practices toegelicht en worden de leernetwerken kwaliteit geïntroduceerd.

Terugblik tweede lunchbijeenkomst CA

'Hoe meet je de impact van circulaire ambachtscentra?' De tweede online lunchlezing op 26 mei 2021 ging over deze vraag. Hiervoor is het rapport 'Monitoring Circulaire Ambachtscentra' ontwikkeld. Met deze monitor kan de toegevoegde waarde van circulaire ambachtscentra gemeten worden. Het is een eerste middel om hergebruik en reparatie in Nederland meetbaar te maken.

Doe ook mee met de Verspillingsvrije Week

De Verspillingsvrije Week vindt dit jaar plaats van 7 - 13 september (week 36). In deze week vraagt de stichting Samen Tegen Voedselverspilling aandacht voor minder voedselverspilling. Natuurlijk kunnen ook gemeenten meedoen om zoveel mogelijk inwoners hiervoor te enthousiasmeren.

Voor honderden jaren aan voorraad textiel

De wereld heeft voor honderden jaren aan voorraad textiel geproduceerd. Er hoeft niets meer bijgemaakt te worden. Dat zegt fashion designer Laura Meijering. Om de daad bij het woord te voegen vestigde ze haar studio Unravelau in het Upcyclecentrum in Almere, waar de bewoners hun gedragen kleding afleveren. Ze komt er niets tekort voor haar exclusieve ontwerpen.

VANG-webinar Aandacht voor kwaliteit PMD 17 juni

De inzameling van PMD heeft in de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Sinds 2015 is niet alleen de hoeveelheid ingezameld PMD verviervoudigd, ook zamelt nagenoeg iedere gemeente 'P', 'M' en 'D' als 1 fractie in. Het VANG-beleid van gemeenten heeft hier als belangrijk vliegwiel opgetreden.

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD en VNG samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Bel met 06-46935784.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.