Nieuwsbrief VANG-HHA zomer 2021


Zomer 2021

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

Lees de online versie

Handboeken kwaliteit gft-afval en textiel online

De kwaliteit van gescheiden ingezameld afval is een belangrijk issue. Voor verschillende gemeenten en inzamelaars is dit onderwerp een van de grootste uitdagingen op afvalgebied. Steeds meer praktijkvoorbeelden en kennis hierover komen naar buiten. Maar waar is alle relevante informatie te vinden? Voor de stromen gft-afval en textiel is hier nu één startpunt.

Delen is het nieuwe hebben

Delen is duurzaam. Wanneer je samendoet met spullen zoals een partytent, hogedrukspuit, babybadje of auto scheelt dat voor het milieu en in je portemonnee. Er hoeven namelijk minder spullen gemaakt te worden en er wordt minder weggegooid. Online platforms maken het makkelijker om elkaar te vinden voor delen, lenen, ruilen of huren.

Gemeenten: sleutelrol in de transitie naar hergebruik

Op 1 juli organiseerde Mission Reuse het webinar ‘Gemeenten: sleutelrol in de transitie naar hergebruik’. Tijdens dit webinar gingen we dieper in op de rol die gemeenten spelen in het voorkomen van onnodige wegwerpverpakkingen en afval.

Onderzoek reclamefolders

GfK heeft een consumentenonderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in het huidige gedrag en houding over het ontvangen van ongeadresseerd reclamedrukwerk. Nieuw beleid voor reclamedrukwerk, het zogenaamde 'opt-in-systeem', betekent dat inwoners expliciet om ongeadresseerd reclamedrukwerk moeten vragen als ze dat willen ontvangen.

Lunchlezing Mooi Werk Nijmegen

Mooi Werk Nijmegen gaat sinds januari 2021 als een van de prijswinnaars van de prijsvraag ‘Circulaire ambachtscentra’ op zoek naar kansen voor een structurele toepassing van materialen en producten van de milieustraat en de kringloop. Op 27 september delen initiatiefnemers van Mooi Werk Nijmegen hun ervaringen tijdens de derde lunchbijeenkomst.

handreiking ‘Samenwerking tussen gemeente en de kringloop’

Kringloopbedrijven, gemeenten en afvalbedrijven zijn organisaties die duurzaamheidsdoelstellingen omarmen én die werk of opleiding verschaffen voor iedereen. Samenwerking tussen deze organisaties is in veel gevallen voor de hand liggend. Kijk bijvoorbeeld naar projecten rondom circulaire ambachtscentra.

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD en VNG samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Bel met 06-46935784.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.