Nieuwsbrief VANG-HHA september 2022


september 2022

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

Start nieuwe subsidieregeling opzetten circulair ambachtscentrum

Om gemeenten te stimuleren is het ook dit jaar weer mogelijk een subsidieaanvraag te doen. Via de subsidieregeling stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in totaal 1,0 miljoen euro beschikbaar. De best beoordeelde plannen krijgen een subsidie van maximaal 50.000 euro (inclusief BTW). De subsidieregeling loopt dit jaar tussen 1 en 31 oktober.

Meer inzicht in kwaliteit gft-afval

Sinds begin jaren negentig zamelen we in Nederland het gft-afval apart in om er schone compost van te kunnen maken. De laatste jaren is er een tendens dat aan de ene kant het gft-afval meer vervuild raakt en aan de andere kant de eisen van de compostafnemers steeds strenger worden. Gemeenten en verwerkers moeten daarom samen aan de slag en daarvoor is meer sturingsinformatie nodig over de kwaliteit van het gft-afval.

Op weg naar de milieustraat van de toekomst

Overshoot Day, de dag dat alle grondstoffen die de aarde natuurlijk voortbrengt zijn opgebruikt, viel dit jaar eind juli. Eén dag eerder dan vorig jaar. Dit moet anders. Om het grondstofverbruik te verminderen en afval zoveel mogelijk te beperken wil Nederland in 2050 volledig circulair zijn. Veel bedrijven en instellingen gaan hierom over op een circulaire bedrijfsvoering. Ook de milieustraat zoals we die nu kennen moet op de schop.

Update Green Deal koffiepads en theezakjes

Binnen de Green Deal, die in 2021 van start ging, werken de Nederlandse koffie- en theebedrijven aan het overstappen naar composteerbare koffiepads en theezakjes. Koffiepads en theezakjes bevatten nu nog een aantal niet-composteerbare materialen en moeten daarom bij het restafval worden weggegooid. Als meer dan 75% van de op de Nederlandse markt aangeboden koffiepads en theezakjes composteerbaar is, mogen ze officieel in de gft-bak en kan de wel/niet-lijst gft-afval worden aangepast.

Helpdesk schoolafval helpt met een schone start!

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Tijd om een stap te zetten in het verduurzamen van de school. Je kunt een school bijvoorbeeld vergroenen, besparen op energie en starten met circulair inkopen. Verduurzaming begint meestal met afval scheiden. Door het scheiden van afval op school geef je het goede voorbeeld aan de leerlingen. Van petflesjes kunnen nieuwe producten worden gemaakt. Groente- en fruitresten worden omgezet in kostbare aarde en blik en glas worden weer… blik en glas.
Op de site van de helpdesk schoolafval kun je, ook als gemeente, terecht voor ideeën, vragen of inspirerende voorbeelden. We horen graag van je!

VANG-bestuurdersbijeenkomst: Op naar meer en betere afvalscheiding

Op maandag 7 november organiseert het VANG-team in samenwerking met de VNG een bijeenkomst voor wethouders met afvalbeheer en/of circulariteit in de portefeuille. Staatssecretaris Vivianne Heijnen wil tijdens deze bijeenkomst graag in gesprek met wethouders over de uitdagingen van de komende jaren.

Landelijke zwerfafvalcampagne van start

De campagne ‘Zwerfafval. Natuurlijk raap je ook iets op’ is op 12 september afgetrapt met een evenement op het strand van Scheveningen. Vanaf nu kom je de campagne overal tegen: op de radio, in abri’s én online. Doel van de campagne is mensen te stimuleren om af en toe zwerfafval op te rapen.

Ook aan de slag met de nieuwe zwerfafvalcampagne? Dat kan! Tal van gemeenten gingen je al voor. Met het campagnemateriaal kun je zowel online als offline mensen aansporen zwerfafval op te ruimen. Download de toolbox met campagnehandleiding, posters, beelden voor social media en nog veel meer.

Op 27 september en 4 oktober zijn er online inspiratiesessies waar we best practices van de nieuwe campagne delen. Wees erbij en laat je inspireren! Kijk op Schouders onder Schoon voor meer informatie of stel je vraag via zwerfafval@rws.nl.

____________________________________________________________________
In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD en VNG samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval.
Informatie of vragen? Bel met 06-46935784.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.