Nieuwsbrief VANG-HHA maart 2023


Maart 2023

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt je via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

Aan de slag met de Menukaart afvalpreventie

Veel gemeenten willen aan de slag met afvalpreventie, maar vragen zich af: hoe pak ik dit aan? En hoe ver rijkt mijn invloed als ik inwoners wil helpen minder afval te produceren? Om die vragen te beantwoorden, is er nu de Menukaart Afvalpreventie. Hierin staan manieren waarop je als gemeente inwoners kan helpen minder nieuwe spullen te kopen en spullen langer te gebruiken.

Bioafval alliantie aan de slag in werkgroepen

Op 6 maart is de tweede online bijeenkomst van de Bioafval alliantie gehouden. Dit is een platform voor meer en betere recycling van bioafval. Hierbij zijn partijen vanuit de gehele keten van bioafval betrokken, van gemeenten tot producenten tot verwerkers. Tijdens de tweede bijeenkomst is besloten om verder te gaan in werkgroepen op thema’s die de deelnemers belangrijk vinden. Die thema’s zijn onder andere het zorgen voor meer en betere inzameling van bioafval, en de kwaliteitsnormen van nutriëntproducten zoals compost en digestaat.

VANG-HHA op Gemeentelijk Grondstoffencongres 2023

Op donderdag 30 maart aanstaande organiseren de NVRD en VNG Connect weer het jaarlijkse Gemeentelijk Grondstoffencongres. Al ruim vijftien jaar is dit hét congres waar onder andere beleidsadviseurs, wethouders, communicatieadviseurs en leveranciers elkaar ontmoeten om de laatste ontwikkelingen in het afval- en grondstoffenbeheer te bespreken. Met nu al zo'n 600 deelnemers blijkt het animo ook deze editie weer groot. Voor VANG-HHA is dit dan ook een goede locatie om vertegenwoordigd te zijn. Je vindt ons op de informatiemarkt, waar we je bijpraten, vragen beantwoorden en laten zien waar VANG-HHA gemeenten bij kan ondersteunen.

Meten gft-kwaliteit bij inzameling

De kwaliteit van je ingezamelde gft meten bij inzameling, met camera's en beeldherkenning (AI): het kan al gewoon! Dat bleek op 28 februari in een drukbezochte sessie vanuit het VANG-HHA programma. AfvalOnline berichtte er al over: Nieuwe wapens in strijd tegen vervuiling gft. Vijf aanbieders, Jama (Vincent Esajas), Kliko (Jan Huizer), Lixo (François Lassarat), Viumore (Jan Meynen) en AMCS (Dennis Weseman), gaven een inkijk en roepen u op vrijblijvend contact met hen te zoeken over de mogelijkheden. Neem voor de presentaties, opname/video's en/of contactinformatie contact met ons op.

Keuzehulp zwerfafvalcampagnes

Het voorjaar is hét moment om te starten met een zwerfafvalcampagne. Kies je voor ‘Natuurlijk raap je ook iets op’, de campagne die afgelopen najaar een landelijke boost kreeg? Of ga je aan de slag met ‘Zo gefikst’ voor plekken waar mensen recreëren? Van beide campagnes is zonder extra kosten veel materiaal te downloaden. Gebruik de keuzehulp op platform Schouders onder Schoon om te bepalen welke campagne je kunt inzetten.

VANG-Academie textiel: dag één

De VANG-Academie voor textiel is van start gegaan! De deelnemers hebben op 16 maart, de eerste van de vier dagen, met eigen ogen het textielsorteerproces gezien bij Gebotex, onderdeel van BoerGroup, in Dordrecht. Het was erg interessant om te zien hoe fijnsortering in zijn werk gaat en hoe waardevol de textielstroom eigenlijk is.

De VANG-Academie GFT gaat in mei 2023 van start!

Tijdens de VANG-Academie GFT word je in vier dagen gedurende het jaar bijgepraat over alle relevante onderwerpen op het gebied van GFT-inzameling en -verwerking. Ook ga je actief aan de slag met een plan van aanpak voor verbetering van de GFT-inzameling en -verwerking binnen de eigen gemeente of publieke bedrijf. RWS en NVRD ondersteunen je bij de uitvoering van dat plan en tijdens de trainingen kun je ook leren van de ervaringen van andere deelnemers. In deze editie is plek voor 10-15 deelnemers dus meld je snel aan.

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD en VNG samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Bel met 06-46935784.

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kun je je hier afmelden.