Aan de slag
Filter
Zoeken in de index
Het is de minst geliefde grondstofstroom in de keuken, ondanks de nuttige toepassingen van Groente- Fruit en Etensresten (GFE). Hoe kunnen we hier anders mee omgaan en wel op zoân manier dat het tot nieuwe oplossingen leidt? Een methode om uit een vastgelopen vraagstuk te breken is âFrame Innovationâ.
De gemeente Haarlem is sinds 2017 bezig met het invoeren van omgekeerd inzamelen. Maar het centrum van de stad is niet hetzelfde als een buitenwijk en de gemeente vroeg zich af: hoe pakken andere steden het aan?
Rijkswaterstaat en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal hebben video's gemaakt over het scheiden van gft en over wat er met gescheiden ingezameld afval gebeurt.
Nieuwe training met tips en trucs:
Ook in jouw gemeente moet het afvalbeleid (verder) aangepast worden om de doelstellingen te halen. Hoe je (succesvol) te werk gaat, hangt van vele bestuurlijke en politieke factoren af. Hoe je als beleidsmedewerker te werk gaat hangt bovendien af van jouw eigen wensen, ideeën en kennis.
Wat doe je met textiel dat je niet meer gebruik? Er mag meer in de textielbak dan je denkt. Bekijk de nieuwe video die Rijkswaterstaat en Milieu Centraal hebben gemaakt over het scheiden van textiel.
Samen geven we afval een nieuw leven: dat is de boodschap van het verbindend beeldmerk afvalscheiding. Doel van het beeldmerk is dat burgers de vele campagnes en uitingen van verschillende publieke en private partijen met elkaar gaat associëren.
Het is goed mogelijk om binnen de kaders van de AVG afwijkend afvalaanbiedgedrag te signaleren en aan te pakken. Daarvoor moeten wel wat stappen doorlopen worden. Het door VANG-HHA ontwikkelde stappenplan helpt daarbij.
De gemeente Woerden heeft een nieuw inzamelsysteem voor restafval ingevoerd. Afval wordt waardevol in plaats van waardeloos. Het inzamelsysteem kent een positieve benadering, waarbij inwoners bij goed scheiden geld terugkrijgen.
Er is veel aandacht voor de kwaliteit van gescheiden ingezamelde afvalstromen. Dat is terecht, want vervuiling van gescheiden afvalstromen kan negatieve gevolgen hebben zoals afkeur, hogere kosten of een verontreinigd eindproduct.
Doordat het merendeel van de Nederlandse huishoudens hun keukenafval niet goed scheidt, bestaat het restafval voor circa 30-40% uit gft-afval. Circulus-Berkel en GAD, regio Gooi en Vechtstreek, hebben samen een publiekscampagne ontwikkeld om vooral het keukenafval in de gft-bak te krijgen.