Aan de slag
Filter
Zoeken in de index
‘Met het kopen van dit dekbed vermindert u de CO2-uitstoot’, staat er op de mooie houten labels die met touw aan de donzen dekbedden zijn gebonden. Ze maken precies duidelijk waarom Kringloop Zwolle begonnen is met het innemen en recyclen van donzen dekbedden.
Kansen voor sociaal domein op circulaire ambachtscentra:
Circulaire ambachtscentra bieden veel verschillende werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het onderzoek dat Panteia uitvoerde in opdracht van Rijkswaterstaat. Te denken valt aan arbeidsplekken in de winkel waar tweedehands producten worden verkocht, in de reparatiewerkplaats, bij een upcycle project en bijvoorbeeld in de demontagehal.
Naar aanleiding van het programma Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof (KVG) zijn er kansen genoeg om kunststof verpakkingsafval een 2e leven te geven. Bijvoorbeeld door het recyclaat niet als tweedehands virgin kunststof te beschouwen maar als een ander materiaal met eigen identiteit en eigenschappen.
Er wordt dit jaar een nieuwe GFT wel-niet lijst ontwikkeld. Het is een van de projecten uit het ‘Aanvalsplan GFT en textiel’. Lees hier meer over de totstandkoming van de lijst.
Flats in Almere zijn blij met nieuwe mogelijkheden. Eind 2016 zijn in de Paul Kleestraat de betonnen cocons bij de hoogbouw vervangen door ondergrondse voorzieningen. Dat leverde spectaculaire resultaten op. En blije bewoners.
Nieuwe training met tips en trucs:
Ook in jouw gemeente moet het afvalbeleid (verder) aangepast worden om de doelstellingen te halen. Hoe je (succesvol) te werk gaat, hangt van vele bestuurlijke en politieke factoren af. Hoe je als beleidsmedewerker te werk gaat hangt bovendien af van jouw eigen wensen, ideeën en kennis.
Wat doe je met textiel dat je niet meer gebruik? Er mag meer in de textielbak dan je denkt. Bekijk de nieuwe video die Rijkswaterstaat en Milieu Centraal hebben gemaakt over het scheiden van textiel.
Samen geven we afval een nieuw leven: dat is de boodschap van het verbindend beeldmerk afvalscheiding. Doel van het beeldmerk is dat burgers de vele campagnes en uitingen van verschillende publieke en private partijen met elkaar gaat associëren.
Het is goed mogelijk om binnen de kaders van de AVG afwijkend afvalaanbiedgedrag te signaleren en aan te pakken. Daarvoor moeten wel wat stappen doorlopen worden. Het door VANG-HHA ontwikkelde stappenplan helpt daarbij.
De gemeente Woerden heeft een nieuw inzamelsysteem voor restafval ingevoerd. Afval wordt waardevol in plaats van waardeloos. Het inzamelsysteem kent een positieve benadering, waarbij inwoners bij goed scheiden geld terugkrijgen.