Aan de slag
Filter
Zoeken in de index
De drempel om een kleine hoeveelheid grof huishoudelijk afval, zoals een kapot koffiezetapparaat of stoeptegel, naar het milieubrengstation buiten de stad te brengen is hoog. De gemeente Zwolle wilde meer service bieden aan haar inwoners, met als oplossing de Zwolse GRIP-wagen!
Er is veel aandacht voor de kwaliteit van gescheiden ingezamelde afvalstromen. Dat is terecht, want vervuiling van gescheiden afvalstromen kan negatieve gevolgen hebben zoals afkeur, hogere kosten of een verontreinigd eindproduct.
De doelstelling om tot een circulaire economie te komen dringt in veel werk van Rijkswaterstaat door. Denk aan het creëren van schone recreatiestranden, parkeerplaatsen en bermen en afvalvrije festivals.
Festivalterreinen liggen altijd vol met lege plastic bekertjes. Na afloop van het festival gaan ze direct de afvalverbranding in. Plastic hardcups bieden een eerste oplossing voor dit probleem.
Sinds 9 mei heeft de gemeente Oss een Duurzaamheidsplein: een unieke plek waar de kringloopwinkel en de milieustraat samenkomen. Er werd al snel duidelijk dat de gezamenlijke inrit opvallend goed werkt.
Doordat het merendeel van de Nederlandse huishoudens hun keukenafval niet goed scheidt, bestaat het restafval voor circa 30-40% uit gft-afval. Circulus-Berkel en GAD, regio Gooi en Vechtstreek, hebben samen een publiekscampagne ontwikkeld om vooral het keukenafval in de gft-bak te krijgen.
In 2017 produceerden inwoners van de gemeente Moerdijk gemiddeld 253 kilogram restafval per persoon per jaar. Dat is nu 153 kilogram. Een flinke afname. Oorzaak is de aanpak: de gemeente haalt alles van waarde op aan huis. Wie goed scheidt, hoeft dus minder vaak naar de restafvalcontainer.
Voor het scheiden van kunststof verpakkingsafval kunnen gemeenten kiezen uit twee hoofdopties: bronscheiding en nascheiding of een combinatie daarvan. Met experts uit het werkveld zijn alle voor- en tegenargumenten verzameld en zo nauwkeurig mogelijk in beeld gebracht vanuit het oogpunt van een individuele gemeente. De argumentenkaart biedt gemeenten handvatten in de afweging en discussie over bron- of nascheiding of een combinatie van deze twee systemen.
Een aantal gemeenten zijn gestart met een circulair ambachtscentrum. Dit is een combinatie van bijvoorbeeld een milieustraat, kringloopwinkel, Repair Café en een ambachtswerkplaats. Samenwerken aan scheiding, reparatie en hergebruik van producten en materialen staat centraal. Is dit ook iets voor jouw gemeente?
De milieustraat en kringloopwinkel in Rijssen zitten op dezelfde locatie. Sterker nog: je moet door dezelfde slagboom om er te komen. Bij deze ingang adviseren medewerkers de goederen van klanten naartoe mogen: de kringloop of de milieustraat. Zo worden zo veel mogelijk goederen beschikbaar gesteld voor hergebruik.