Nieuwsbrief VANG-HHA zomer 2023


nieuwsbrief VANG-HHA zomer 2023

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt je via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

Zomerse opblaasartikelen worden apart ingezameld

afbeelding zwem luchtbedHeeft je opblaasbare zwembad of strandbal de zomer niet overleefd? Van 15 mei tot eind oktober kun je ze apart inleveren bij de milieustraten in Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas. Hier staan in die periode speciale containers opgesteld waar opblaasbare waterpretartikelen, die met de mond opgeblazen kunnen worden, apart worden ingezameld. Al die afgedankte zwembaden, ballen en waterkrokodillen zijn gemaakt van PVC, materiaal dat goed gerecycled kan worden. Zonde dus om die bij het restafval te gooien en te laten verbranden terwijl ze als grondstof voor bijvoorbeeld slippers, tuinslangen of schoenzolen een tweede leven kunnen krijgen.

Aan de slag met glas

afbeelding glas in tasGlas is oneindig recyclebaar tot nieuw glas, zonder verlies van kwaliteit. En daarmee is glas de voornaamste grondstof voor het maken van nieuwe glazen verpakkingen. En dat is mooi, want elke 1.000 kilo gerecycled glas bespaart 570 kilo CO2-uitstoot en 1.200 kilo primaire grondstoffen. Zonde dus om daar geen gebruik van te maken. Om gemeenten te helpen bij meer en betere inzameling én recycling van verpakkingsglas ontwikkelde VANG-Huishoudelijk Afval een Wegwijzer Glas. Hierin vind je onder meer informatie over de VANG-ambitie en het belang van kwaliteit, maar ook best practices om je voordeel mee te doen.

Minder luierafval door zindelijkheidstraining

afbeelding plasklas2Wist je dat kinderen steeds later zindelijk worden? Tegenwoordig al 1,5 jaar later dan in 1990. Door eerder te beginnen met zindelijkheidstraining, help je kinderen eerder uit de luiers waarmee je veel luierafval kunt voorkomen en geld kunt besparen. Superhandig dus dat het bedrijf  Toddy  de Plasklas ontwikkelde: een online zindelijkheidstraining waar ouders aan mee kunnen doen via hun gemeente. Na aanmelding krijgen zij een poster en andere materialen thuis opgestuurd. Ook krijgen ze toegang tot een app met filmpjes en oefeningen om hun kinderen te trainen op zindelijkheid. Kinderen vanaf 1.5 jaar kunnen meedoen aan de training.

VANG-Academie GFT nu al succesvol!

afbeelding gft academie

Tijdens de eerste editie van de VANG-Academie GFT leerden 21 deelnemers uit 16 gemeenten dat hun gft-afval boordevol nutriënten en voedingsstoffen zit waarmee we de bodem van bijvoorbeeld landbouwgrond gezond kunnen houden. Het enige wat daarvoor nodig is: goed scheiden. En aan goed scheiden ligt juist gedrag ten grondslag. En zo waren er nog meer handige tips voor gemeente om in de praktijk te brengen. In totaal bestaat de VANG-Academie GFT uit vier trainingsdagen. Maar na 2 dagen bleek al hoe waardevol het kennisaanbod en de kennisuitwisseling is. Zowel voor nieuwelingen als mensen die al wat beter bekend zijn met gft-afval. Wil je ook meer inzicht krijgen in je afvalstroom? Bekijk dan eens deze basisafspraken en handvatten.

Aankondiging VANG Buitenshuis Inspiratiedag

afbeelding save the date[58]Op 16 november organiseert VANG Buitenshuis een inspiratiedag voor hoe we het beste met bedrijfsafval kunnen omgaan. We kijken naar de rol die provincies en gemeenten kunnen hebben bij het voorkomen van bedrijfsafval. Aanleiding is dat er onder meer vanuit die overheden veel vragen zijn op dit gebied. Ook merken we dat ondernemers vaker bij die overheden aankloppen voor hulp. Bovendien geloven we dat regionale samenwerkingsverbanden een krachtige impuls kunnen geven aan een circulaire economie… Heb je interesse? Geef je naam, organisatie, functie en emailadres door via vangbuitenshuis@rws.nl. Vermeld in het onderwerp van de mail 'Inspiratiedag Bedrijfsafval'. Dan ontvang je na de zomer de uitnodiging.

Gft-congres 2023 – Van keuken tot compost

Dit jaar vindt op dinsdag 31 oktober het gft-congres plaats. Het thema van die dag is ‘van keuken tot compost’ en gaat specifiek over de inzameling en verwerking van huishoudelijk gft-afval. Hoe zorg je dat kwalitatief goed gft wordt ingezameld? Hoe communiceer je naar je inwoners? En hoe zorg je voor goede informatieoverdracht over kwaliteit in de keten? Daarnaast denken we graag met jullie na over de toekomst van het inzamelen van gft. We sluiten af met een gezellige netwerkborrel. Via de site kun je je nu aanmelden voor deze dag.

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD en VNG samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Bel met 06-46935784.

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kun je je hier afmelden.