Aan de slag
Filter
Zoeken in de index
Lansingerland heeft in zijn afvalbeleid een belangrijke rol voor communicatie ingeruimd. Elke maand kiest de gemeente een afvalthema dat ze vol enthousiasme invult. De vakgroep Afval & Schoon was benieuwd of ze met die inspanningen op de goede weg zat en liet het beleid evalueren door onderzoeks- en adviesbureau De AfvalSpiegel.
Improved waste separation in high-rise buildings
De mensen worden langzamerhand steeds duurzamer, maar de moderne apparaten worden steeds moeilijker te repareren. Maar ondanks dat heeft Repair Café toekomst. Onder andere bij Repair Café en kringloopbedrijf La Poubelle staat reparatie hoog in het vaandel.
De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH-gemeenten) willen de hoeveelheid restafval van inwoners flink omlaag brengen. Daarom onderzoeken ze de haalbaarheid van een Circulair Ambachtscentrum. Het Circulair Ambachtscentrum richt zich op zichtbaarheid, participatie en het vergroten van bewustwording en onderwijs.
In een circulaire economie staat reparatie hoog in het vaandel, maar zodra je een apparaat openschroeft komen er allemaal regels, richtlijnen, benodigde vergunningen en keurmerken om de hoek kijken. Stichting De Kringloper heeft zich door geen enkele hobbel laten weerhouden.
Om de Nederlandse economie volledig circulair te maken is het van groot belang om het restafval beter te scheiden en te recyclen. Daarom is met alle partijen uit de keten een uniforme wel/niet lijst voor gft-afval ontwikkeld.
Er is een omslag nodig in de manier van denken over reparatie en hergebruik. Hier is in de nieuwe circulaire ambachtscentra nog te weinig aandacht voor, concluderen Martine Postma van Stichting Repair Café International en Rolf Captijn van Stichting Repair Café Lelystad. Dit terwijl reparatie van goederen binnen een circulaire economie prioriteit heeft boven recycling.
Goed gescheiden gfe-afval is makkelijker te recyclen. Maar welke instrumenten kunnen gemeenten inzetten om bronscheiding in de hoogbouw te verbeteren?
De duurzaamheidsagenda van de gemeente Almere vormt de kapstok voor veel circulaire ambities. In 2019 ontving Almere een financiële bijdrage van Rijkswaterstaat voor een onderzoek naar de mogelijkheden voor afzet van circulaire producten. De uitkomsten van dit onderzoek worden gebruikt voor het doorontwikkelen van een circulair ambachtscentrum, Upcyclecentrum Almere genaamd.
Verschillende gemeenten maken regelmatig gebruik van VANG-support en stellen hun vragen aan de VANG-adviseurs. Zo hebben wij onder andere de gemeenten van ‘de BUCH’ (Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo) en Ouder-Amstel geholpen met hun afvalbeleid.