Aan de slag
Filter
Zoeken in de index
De handboeken ‘Regie op kwaliteit gft-afval’ en ‘Regie op textiel’ zijn vanaf nu te downloaden. De handboeken bevatten alle relevante informatie over de stromen gft-afval en textiel. Denk aan concrete voorbeelden, praktische informatie en diepgaande achtergrondkennis.
Lees een korte impressie over de succesvolle webinar die op 15 april 2021 werd georganiseerd door Rijkswaterstaat en de NVRD. Er is veel kennis gedeeld over de stand van zaken bij de aanpak van luiers en incontinentiemateriaal.
Mede namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat roepen we gemeenten op in 2021 deel te nemen aan de Benchmark Huishoudelijk Afval. Zo kunt u bijdragen aan de realisatie van een circulaire economie.
Wat mag wel en wat mag niet in de gft-bak? De 'wel/niet-lijst GFT' wordt door veel gemeenten en afvalbedrijven gebruikt in de communicatie naar bewoners.
Een jaar geleden begon in Delft een pilot van InzamelHelden, waarbij afval van inwoners, winkels, horeca en kantoren dagelijks wordt opgehaald met een elektrische bakfiets. De pilot toont aan dat we de landelijke norm van 75% gescheiden afval en maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar kunnen halen.
Download nu de poster en flyer over wasbare luiers! Speciaal voor zorgprofessionals in de kinderzorg zijn een poster en een flyer ontwikkeld om het gebruik van wasbare luiers te stimuleren.
Een ongewenst neveneffect van de invoering van diftar, is dat inwoners ontwijkgedrag vertonen. Ze zetten hun afval bijvoorbeeld naast de containers of dumpen het in de berm of natuur, zodat ze niet hoeven te betalen. Avalon Advies hielp de gemeente Leusden bij het inschatten van de omvang van dit gedrag en adviseerde over een mogelijke aanpak.
Gemeente Kapelle is per 1 januari 2016 begonnen met het invoeren van diftar. Dit betekent dat huishoudens moeten betalen voor het aantal keren dat ze restafval aanbieden. Omdat de resultaten na enkele jaren stagneerden, wilde de gemeente het nieuwe afvalbeleid laten evalueren. Adviesbureau Twist Group hielp de gemeente.
Tot 80% afvalscheiding komen in 2023. Dat is de doelstelling van gemeente Katwijk. Het afvalscheidingspercentage schommelt al jaren rond 50% en de gemeente wil dit graag verbeteren. Maar hoe laat je bewoners beter scheiden? Adviesbureau Tabula Rasa hielp de gemeente bij dit vraagstuk.
Amsterdam start samen met Rotterdam, Utrecht en Den Haag een project om te onderzoeken hoe voedselvermalers bij kunnen dragen aan het beste circulaire resultaat. Op basis van de uitkomsten starten de vier gemeenten volgend jaar een aantal praktijkproeven.