Nieuwsbrief VANG-HHA januari 2024


januari 2024

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt je via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

Aankondiging: aftrap participatietraject verkenning standaardisering van afvalscheiding en -inzameling

Begin 2023 is in het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) de verkenning naar de (on)mogelijkheden van meer landelijke standaardisering van afvalscheiding en -inzameling aangekondigd. Deze verkenning richt zich op de inzameling van huishoudelijk afval en specifiek de stromen pmd, gft-afval, textiel, papier, glas en restafval. In de komende periode worden verschillende belanghebbenden benaderd om mee te praten over dit onderwerp.

Succesvol PMD én OPK congres: samen op weg naar betere kwaliteit

Op donderdag 25 januari vond het eerste PMD én OPK congres plaats in Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst hebben verschillende sprekers vanuit de gehele keten presentaties gegeven die helpen om de kwaliteit/samenstelling van de inzameling te verbeteren. Dit leverde boeiende vragen en discussies op bij de 90 deelnemers. Tijdens het congres deelden meerdere sprekers hun inzichten.

Gemeentelijk Grondstoffencongres 2024

Op donderdag 21 maart organiseren de NVRD en VNG weer het jaarlijkse Gemeentelijk Grondstoffencongres in Hart van Holland, Nijkerk. Al ruim vijftien jaar is dit hét congres waar onder andere beleidsadviseurs, wethouders, communicatieadviseurs en leveranciers elkaar ontmoeten om de laatste ontwikkelingen in het afval- en grondstoffenbeheer te bespreken.

Net als eerdere edities zijn er, na een kort en inspirerend plenair programma, vier rondes met steeds vijf deelsessies om uit te kiezen. Experts praten je bij en collega’s uit de branche delen hun ervaringen uit de dagelijkse praktijk. Op de informatiemarkt bekijk je de nieuwste producten en diensten die bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie. Samen maken we er weer een leerzame en inspirerende dag van.

Let op! De sessies hebben een beperkte beschikbare capaciteit. Wil je verzekerd zijn van deelname aan de sessies van jouw voorkeur, wacht dan niet te lang met aanmelden.

Kwaliteit van de inzameling verbeteren kan met de nieuwe handboeken voor PMD en OPK

De nieuwe handboeken voor PMD en OPK zijn tijdens het PMD en OPK congres gepresenteerd. De handboeken leren je meer over de afvalstroom in de gehele keten en ze geven inzicht in het verhogen van de kwaliteit en het voorkomen van vervuiling. Later dit jaar wordt vanuit VANG-HHA een PMD academie georganiseerd waar gemeenten op kleinschalige wijze aan de slag gaan om hun eigen inzameling te verbeteren. Schrijf je nu in voor de interesselijst en we houden je op de hoogte.

Download het handboek voor PMD en OPK.

Samen textielafval aanpakken en voorkomen

Elk jaar worden er duizenden kilo’s textiel afgedankt. Met een flinke stroom afval tot gevolg. Bij het goed verwerken van die stroom valt nog een flinke stap te maken. De gemeente speelt daarbij een belangrijke rol. Je hebt niet alleen invloed op hoe textiel ingezameld wordt. Maar je kunt ook je inwoners stimuleren om minder kleding te kopen, of tweedehands. Of om hun kleding te laten repareren. Maar hoe pak je zoiets aan? En wat doen de Rijksoverheid, producenten en andere gemeenten op het gebied van textiel? Nieuwsgierig? Kom dan 29 februari naar het Textielcongres!

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD en VNG samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Bel met 06-46935784.

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kun je je hier afmelden.