Aan de slag
Verfijn
Zoeken in de index

Wat doe je met textiel dat je niet meer gebruik? Er mag meer in de textielbak dan je denkt. Bekijk de nieuwe video die Rijkswaterstaat en Milieu Centraal hebben gemaakt over het scheiden van textiel.

Samen geven we afval een nieuw leven: dat is de boodschap van het verbindend beeldmerk afvalscheiding. Doel van het beeldmerk is dat burgers de vele campagnes en uitingen van verschillende publieke en private partijen met elkaar gaat associëren.

Het is goed mogelijk om binnen de kaders van de AVG afwijkend afvalaanbiedgedrag te signaleren en aan te pakken. Daarvoor moeten wel wat stappen doorlopen worden. Het door VANG-HHA ontwikkelde stappenplan helpt daarbij.

De gemeente Woerden heeft een nieuw inzamelsysteem voor restafval ingevoerd. Afval wordt waardevol in plaats van waardeloos. Het inzamelsysteem kent een positieve benadering, waarbij inwoners bij goed scheiden geld terugkrijgen.

De drempel om een kleine hoeveelheid grof huishoudelijk afval, zoals een kapot koffiezetapparaat of stoeptegel, naar het milieubrengstation buiten de stad te brengen is hoog. De gemeente Zwolle wilde meer service bieden aan haar inwoners, met als oplossing de Zwolse GRIP-wagen!

Er is veel aandacht voor de kwaliteit van gescheiden ingezamelde afvalstromen. Dat is terecht, want vervuiling van gescheiden afvalstromen kan negatieve gevolgen hebben zoals afkeur, hogere kosten of een verontreinigd eindproduct.

De doelstelling om tot een circulaire economie te komen dringt in veel werk van Rijkswaterstaat door. Denk aan het creëren van schone recreatiestranden, parkeerplaatsen en bermen en afvalvrije festivals.

Festivalterreinen liggen altijd vol met lege plastic bekertjes. Na afloop van het festival gaan ze direct de afvalverbranding in. Plastic hardcups bieden een eerste oplossing voor dit probleem.

Sinds 9 mei heeft de gemeente Oss een Duurzaamheidsplein: een unieke plek waar de kringloopwinkel en de milieustraat samenkomen. Er werd al snel duidelijk dat de gezamenlijke inrit opvallend goed werkt.

Doordat het merendeel van de Nederlandse huishoudens hun keukenafval niet goed scheidt, bestaat het restafval voor circa 30-40% uit gft-afval. Circulus-Berkel en GAD, regio Gooi en Vechtstreek, hebben samen een publiekscampagne ontwikkeld om vooral het keukenafval in de gft-bak te krijgen.