GFT-afval
Gft is de basis voor compostering (eventueel met voorvergisting) waarmee organisch materiaal weer (circulair) terugkomt op de bodem die gebruikt wordt voor land- en tuinbouw. Een derde(!) van het huishoudelijk restafval bestaat momenteel nog uit organisch afval. Dit restafval wordt nagescheiden of direct verbrand. In beide gevallen gaan de voor de bodem belangrijke stoffen (nutriënten, vezels) verloren.
Gft is dus een sleutelstroom als het gaat om recycledoelstellingen en een circulaire economie voor huishoudelijk afval: een goede en vergaande bronscheiding levert veel compost (en biogas). Een bijkomend voordeel is dat er door bronscheiding van gft-afval ook de andere stromen schoner blijven en beter gerecycled kunnen worden.
Uitgelicht
Green deal Koffiepads en theezakjes
Naar aanleiding van een succesvolle Green Deal Koffiepads en theezakjes zijn we verheugd te kunnen melden dat de koffiepads en theezakjes vanaf 10 januari 2023 bij het gft mogen. De wel/niet lijst gft is hierop aangepast. De koffiecups blijven op de niet-kant. Verder is er nog een kleine wijziging voor verpakkingen. De wijzigingen zijn in concreto:
Aan de wel-kant
- Losse thee, theezakjes, koffiefilters, koffiepads (i.p.v. Losse thee, koffiedik)
Aan de niet-kant
- Koffiecups, ook composteerbare (i.p.v. Theezakjes, koffiepads en –cups)
- Verpakkingen en wegwerpproducten van wat voor materiaal dan ook (i.p.v. Verpakkingen van wat voor materiaal dan ook).
Wel/niet-lijst GFT-afval
Wat mag wel en wat mag niet in de gft-bak? Er is behoefte aan een uniforme lijst met alle informatie over gft-afval. Vanuit verschillende partijen, zowel gemeenten, inzamelaars als verwerkers, kwam dit verzoek met als doelstelling meer gft-afval uit het restafval te oogsten en de verontreiniging van het ingezamelde gft-afval terug te dringen.
Op deze pagina vindt u de wel/niet lijst voor gft-afval, met bijbehorende documenten en communicatiematerialen.
GFT-inzameling
Rijksoverheid, gemeenten en branche werken gezamenlijk aan het inzamelen en recyclen van meer en beter gft-afval. Overal in het land lopen projecten voor een verbeterde inzameling van gft van goede kwaliteit. Een goede kwaliteit is nodig voor de productie van hoogwaarde compost. Gft is ook grondstof voor biogas, elektriciteit, warmte en CO2.
De website van de Vereniging Afvalbedrijven geeft informatie over de inzameling en verwerking van gft. Dit kan gemeenten helpen bij het maken van weloverwogen keuzes bij hun gft-beleid.
Onderzoeksrapport: Kleinschalige verwerkingsmethoden voor gft en swill - bijdragen aan de circulaire economie binnen bestaande regelgeving en beleid
In dit onderzoeksrapport wordt van een aantal geselecteerde verwerkingsmethoden feitelijke informatie uit diverse bronnen gegeven. De verzamelde gegevens worden afgezet tegen de bestaande regelgeving en beleid.
Actueel

Vanaf 1 januari 2023 mogen alle koffiepads en theezakjes bij het groente- fruit- en tuinafval (gft).

Op 10 oktober 2022 was de kick-off van de Bioafval alliantie. De Bioafval alliantie is een initiatief vanuit marktpartij Sidcon en VANG Huishoudelijk Afval om de keten bij elkaar te brengen en samen te werken aan meer en beter bioafval.

Binnen de Green Deal, die in 2021 van start ging, werken de Nederlandse koffie- en theebedrijven aan het overstappen naar composteerbare koffiepads en theezakjes. Een update.
Aan de slag

De Bioafval alliantie is een platform om meer en betere recycling van bioafval te realiseren. Om dit te bereiken, is het van belang dat de hele keten samenkomt.

Tijdens de VANG-academie word je in vier dagen gedurende het jaar bijgepraat over alle relevante onderwerpen op het gebied van GFT-inzameling en verwerking. Je kunt je nu alvast aanmelden.

Binnen het VANG programma Huishoudelijk Afval zijn er acht wegwijzers ontwikkeld om gemeenten te helpen bij het optimaliseren van het afvalbeleid.
Nieuw in de kennisbibliotheek
Apparaten voor kleinschalige verwerking van organisch afval worden steeds vaker toegepast. Bijvoorbeeld bij grotere bedrijven, zorginstellingen maar ook in ...
Om bioafval (gft, swill) goed en hoogwaardig te kunnen recyclen, is een hoge kwaliteit gewenst: een zuivere fractie zonder vervuilingen en stoorstoffen. ...
Dit ‘Uitwerkingsplan inzameling grondstoffen in de gestapelde bouw’ formuleert op basis van staand beleid, ervaringen in den lande en Amersfoortse pilots ...