Aan de slag
Verfijn
Zoeken in de index

De handboeken ‘Regie op kwaliteit gft-afval’ en ‘Regie op textiel’ zijn vanaf nu te downloaden. De handboeken bevatten alle relevante informatie over de stromen gft-afval en textiel. Denk aan concrete voorbeelden, praktische informatie en diepgaande achtergrondkennis.

Wat mag wel en wat mag niet in de gft-bak? De 'wel/niet-lijst GFT' wordt door veel gemeenten en afvalbedrijven gebruikt in de communicatie naar bewoners.

Een jaar geleden begon in Delft een pilot van InzamelHelden, waarbij afval van inwoners, winkels, horeca en kantoren dagelijks wordt opgehaald met een elektrische bakfiets. De pilot toont aan dat we de landelijke norm van 75% gescheiden afval en maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar kunnen halen.

Om de Nederlandse economie volledig circulair te maken is het van groot belang om het restafval beter te scheiden en te recyclen. Daarom is met alle partijen uit de keten een uniforme wel/niet lijst voor gft-afval ontwikkeld.

Goed gescheiden gfe-afval is makkelijker te recyclen. Maar welke instrumenten kunnen gemeenten inzetten om bronscheiding in de hoogbouw te verbeteren?

In opdracht van VANG-HHA is de handreiking 'Kwaliteitsverbetering gft-afval via verwerkingscontracten' ontwikkeld. Voor een goede kwaliteit van gft-afval is het namelijk van belang dat er een goede samenwerking is tussen de gemeente, inzamelaar en verwerker. Slimme verwerkingscontracten spelen hier een belangrijke rol bij.

Het is de minst geliefde grondstofstroom in de keuken, ondanks de nuttige toepassingen van Groente- Fruit en Etensresten (GFE). Hoe kunnen we hier anders mee omgaan en wel op zo’n manier dat het tot nieuwe oplossingen leidt? Een methode om uit een vastgelopen vraagstuk te breken is ‘Frame Innovation’.

De gemeente Haarlem is sinds 2017 bezig met het invoeren van omgekeerd inzamelen. Het centrum van de stad is echter niet hetzelfde als een buitenwijk en de gemeente vroeg zich af: hoe pakken andere steden het aan?

Rijkswaterstaat en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal hebben video's gemaakt over het scheiden van gft en over wat er met gescheiden ingezameld afval gebeurt.

Er is veel aandacht voor de kwaliteit van gescheiden ingezamelde afvalstromen. Dat is terecht, want vervuiling van gescheiden afvalstromen kan negatieve gevolgen hebben zoals afkeur, hogere kosten of een verontreinigd eindproduct.