Aan de slag
Verfijn
Zoeken in de index

De Bioafval alliantie is een platform om meer en betere recycling van bioafval te realiseren. Om dit te bereiken, is het van belang dat de hele keten samenkomt.

Tijdens de VANG-academie word je in vier dagen gedurende het jaar bijgepraat over alle relevante onderwerpen op het gebied van GFT-inzameling en verwerking. Je kunt je nu alvast aanmelden.

Binnen het VANG programma Huishoudelijk Afval zijn er acht wegwijzers ontwikkeld om gemeenten te helpen bij het optimaliseren van het afvalbeleid.

Sinds begin jaren negentig zamelen we in Nederland het gft-afval apart in om er schone compost van te kunnen maken. De laatste jaren is er een tendens dat aan de ene kant het gft-afval meer vervuild raakt en aan de andere kant de eisen van de compostafnemers steeds strenger worden.

De handboeken ‘Regie op kwaliteit gft-afval’ en ‘Regie op textiel’ zijn vanaf nu te downloaden. De handboeken bevatten alle relevante informatie over de stromen gft-afval en textiel. Denk aan concrete voorbeelden, praktische informatie en diepgaande achtergrondkennis.

Wat mag wel en wat mag niet in de gft-bak? De 'wel/niet-lijst GFT' wordt door veel gemeenten en afvalbedrijven gebruikt in de communicatie naar bewoners.

Een jaar geleden begon in Delft een pilot van InzamelHelden, waarbij afval van inwoners, winkels, horeca en kantoren dagelijks wordt opgehaald met een elektrische bakfiets. De pilot toont aan dat we de landelijke norm van 75% gescheiden afval en maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar kunnen halen.

Om de Nederlandse economie volledig circulair te maken is het van groot belang om het restafval beter te scheiden en te recyclen. Daarom is met alle partijen uit de keten een uniforme wel/niet lijst voor gft-afval ontwikkeld.

Goed gescheiden gfe-afval is makkelijker te recyclen. Maar welke instrumenten kunnen gemeenten inzetten om bronscheiding in de hoogbouw te verbeteren?

In opdracht van VANG-HHA is de handreiking 'Kwaliteitsverbetering gft-afval via verwerkingscontracten' ontwikkeld. Voor een goede kwaliteit van gft-afval is het namelijk van belang dat er een goede samenwerking is tussen de gemeente, inzamelaar en verwerker. Slimme verwerkingscontracten spelen hier een belangrijke rol bij.