GFT-afval
Gft is de basis voor compostering (eventueel met voorvergisting) waarmee organisch materiaal weer (circulair) terugkomt op de bodem die gebruikt wordt voor land- en tuinbouw. Een derde(!) van het huishoudelijk restafval bestaat momenteel nog uit organisch afval. Dit restafval wordt nagescheiden of direct verbrand. In beide gevallen gaan de voor de bodem belangrijke stoffen (nutriënten, vezels) verloren.
Gft is dus een sleutelstroom als het gaat om recycledoelstellingen en een circulaire economie voor huishoudelijk afval: een goede en vergaande bronscheiding levert veel compost (en biogas). Een bijkomend voordeel is dat er door bronscheiding van gft-afval ook de andere stromen schoner blijven en beter gerecycled kunnen worden.
Uitgelicht
FAQ kleinschalig verwerken van bioafval
De laatste jaren zijn er steeds meer burgerinitiatieven en bedrijven die zelf op kleine schaal hun bioafval willen verwerken. Maar: mag dat zomaar? Het korte antwoord is ‘nee’. Het is goed om te weten dat je voor bijvoorbeeld composteren, fermenteren of vergisten aan verschillende wet- en regelgeving moet voldoen. Omdat dit veel verschillende soorten regels van twee ministeries betreft, is er nu een document waarin het antwoord staat op veelgestelde vragen rondom kleinschalig verwerken van bioafval.
Green deal Koffiepads en theezakjes
Naar aanleiding van een succesvolle Green Deal Koffiepads en theezakjes zijn we verheugd te kunnen melden dat de koffiepads en theezakjes vanaf 10 januari 2023 bij het gft mogen. De wel/niet lijst gft is hierop aangepast. De koffiecups blijven op de niet-kant. Verder is er nog een kleine wijziging voor verpakkingen.
Wel/niet-lijst GFT-afval
Wat mag wel en wat mag niet in de gft-bak? Er is behoefte aan een uniforme lijst met alle informatie over gft-afval. Vanuit verschillende partijen, zowel gemeenten, inzamelaars als verwerkers, kwam dit verzoek met als doelstelling meer gft-afval uit het restafval te oogsten en de verontreiniging van het ingezamelde gft-afval terug te dringen.
Op deze pagina vindt u de wel/niet lijst voor gft-afval, met bijbehorende documenten en communicatiematerialen.
GFT-inzameling
Rijksoverheid, gemeenten en branche werken gezamenlijk aan het inzamelen en recyclen van meer en beter gft-afval. Overal in het land lopen projecten voor een verbeterde inzameling van gft van goede kwaliteit. Een goede kwaliteit is nodig voor de productie van hoogwaarde compost. Gft is ook grondstof voor biogas, elektriciteit, warmte en CO2.
De website van de Vereniging Afvalbedrijven geeft informatie over de inzameling en verwerking van gft. Dit kan gemeenten helpen bij het maken van weloverwogen keuzes bij hun gft-beleid.
Actueel
Donderdag 14 november 2024 vond in Utrecht de derde editie van het Gft-congres plaats, met als thema: innovatie en kwaliteit. Verschillende sprekers vertelden vanuit hun eigen expertise en ervaring over de nieuwste ontwikkelingen in de gft-sector.
Nieuwe technologieën beloven de strijd tegen vervuiling in door inwoners of bedrijven aangeboden containers met gescheiden afval te winnen.
Op 6 december troffen de deelnemers van de vierdaagse training GFT elkaar voor de vierde en afsluitende sessie. Vele mooie plannen passeerden de revue.
Aan de slag
Om meer bioafval beter te recyclen, is het van belang dat de hele keten samenwerkt, van gemeenten tot producenten en verwerkers. De Bioafval alliantie helpt daarbij.
Nationaal en internationaal bestaan verschillende platforms voor beleidsmedewerkers afval om kennis te delen en projecten te ontwikkelen.
De Bioafval alliantie is een platform om meer en betere recycling van bioafval te realiseren. Om dit te bereiken, is het van belang dat de hele keten samenkomt.
Nieuw in de kennisbibliotheek
Steeds meer organisaties en inwoners scheiden hun groente-, fruit-, tuin- en etensresten (gft/gfe/swill). Dat is een goede ontwikkeling. Het is immers ...
Dit rapport bevat een beschrijving van de ‘best practices’ voor de inspectiemethoden t.b.v. meer en een beter gft. De ervaringen met verschillende ...
Apparaten voor kleinschalige verwerking van organisch afval worden steeds vaker toegepast. Bijvoorbeeld bij grotere bedrijven, zorginstellingen maar ook in ...