PMD
PMD is een afkorting van de materiaalstroom plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken. Een andere term die ook wel wordt gebruikt is PBD, wat staat voor plastic, blik en drinkpakken. Deze verpakkingen worden al dan niet gescheiden ingezameld en na sortering gerecycled. Des te schoner de stroom, des te groter het aandeel dat daadwerkelijk gerecycled kan worden. Daarom is het van belang dat er zo veel mogelijk etensresten en andere vervuiling buiten de stroom blijft.
Uitgelicht
Interactieve tool PMD
In de afgelopen jaren is er veel onderzoek verricht naar de brongescheiden inzameling van PMD. kosten, kilo’s en samenstelling van brongescheiden PMD. Om meer handvatten te bieden hoe de resultaten uit het onderzoek kunnen worden toegepast, is een interactieve zelfbeoordelingstool ontworpen. U vult zeven vragen in over uw huidige inzamelsystematiek voor PMD en restafval en of u wel/niet een vorm van diftar hanteert.
Argumentenkaart bron- en nacheiding
In veel gemeenten staat het scheiden van kunststof verpakkingsafval volop in de belangstelling. Regelmatig terugkerend thema: gaan we kunststof bron- of nascheiden? Om gemeenten bij deze afweging te ondersteunen is in 2016 een Argumentenkaart ontwikkeld in opdracht van het Learning Center Kunststof Verpakkingsafval. Hij heeft inmiddels een update gekregen en is uitgebreid zodat de kaart nu ook breder kijkt dan alleen kunststof verpakkingsafval.
Actueel
Deze wel/niet lijst voor PMD is bedoeld voor gemeenten en inzameldiensten om te gebruiken in hun communicatie naar de inwoners. De lijst is opgesteld door het Platform Ketenoptimalisatie (PKO) in samenwerking met Milieu Centraal, VANG-HHA, HVC, Omrin en NVRD.
Op donderdag 25 januari vond het eerste PMD én OPK congres plaats. Tijdens deze bijeenkomst hebben verschillende sprekers vanuit de gehele keten presentaties gegeven die helpen om de kwaliteit/samenstelling van de inzameling te verbeteren.
Kapotte opblaasartikelen kunt u tot eind oktober apart inleveren bij de milieustraat. Bij meerdere milieustraten in het land staat tot die tijd een speciale container. Zo krijgt uw kapotte zwembad of strandbal een tweede leven als grondstof voor slipper, tuinslag of schoenzool.
Aan de slag
Naar aanleiding van het programma Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof (KVG) zijn er kansen genoeg om kunststof verpakkingsafval een 2e leven te geven. Bijvoorbeeld door het recyclaat niet als tweedehands virgin kunststof te beschouwen maar als een ander materiaal met eigen identiteit en eigenschappen.
De doelstelling om tot een circulaire economie te komen dringt in veel werk van Rijkswaterstaat door. Denk aan het creëren van schone recreatiestranden, parkeerplaatsen en bermen en afvalvrije festivals.
Festivalterreinen liggen altijd vol met lege plastic bekertjes. Na afloop van het festival gaan ze direct de afvalverbranding in. Plastic hardcups bieden een eerste oplossing voor dit probleem.
Nieuw in de kennisbibliotheek
PMD staat voor plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons. Veel inwoners in jouw gemeente hebben PMD-afval. Het is een van de grote afvalstromen. En ...
In de winkel kan de consument de claims ‘biobased’ en ‘composteerbaar’ tegenkomen op plastic verpakkingen. De vraag is of dit soort materiaal ...
Huishoudelijk kunststofverpakkingsafval wordt op diverse manieren ingezameld en gerecycled. Voor inzameling zijn er twee veel voorkomende methodes: ...