Textiel
In Nederland gebruiken we veel textiel. Met textiel bedoelen wij niet alleen (werk)kleding, maar ook beddengoed, gordijnen en technisch textiel dat bijvoorbeeld in de auto industrie wordt gebruikt. De ecologische voetafdruk van textiel is groot en de arbeidsomstandigheden vaak slecht. Reden om te werken aan een meer circulaire en duurzame sector. Textielretailers, -inzamelaars en –sorteerders, afvalverwerkers, gemeenten en de overheid zijn betrokken bij initiatieven om te zorgen dat hergebruik van kleding en recycling van textielvezels toeneemt en verbetert.
Uitgelicht
Regie op de textielketen
Textielinzameling, recycling en de transitie naar circulair textiel. Het begint met een schone stroom textiel inzamelen om het goed te kunnen verwerken. Welke rol kan de gemeente hierin pakken? En hoe werk je goed samen met andere ketenpartners? In dit handboek ‘Regie op de textielketen’ vind je concrete voorbeelden en perspectieven.
Aanvalsplan gft-afval en textiel: naar meer schonere deelstromen
De kwaliteit van ingezamelde afvalstromen goed houden en verbeteren is een belangrijk aandachtspunt waaraan Rijkswaterstaat en de NVRD vanuit VANG-HHA werken. In dat kader is het ‘Aanvalsplan gft-afval en textiel’ opgesteld om de kwaliteit van gft-afval en textiel te verbeteren.
Actueel

Er is steeds meer aandacht voor de kwaliteit van huishoudelijke afvalstromen, zoals PMD en GFT, en er vinden steeds meer kwaliteitsmetingen plaats in de keten.

Op donderdag 24 juni 2021 heeft VANG-HHA de twee nieuwe handboeken ‘Regie op de Textielketen’ en ‘Regie op kwaliteit gft-afval’ gepresenteerd. De handboeken zijn ontwikkeld om gemeenten en inzamelaars te helpen met het goed houden en verbeteren van de kwaliteit van ingezamelde afvalstromen.

Massabalans Textiel: Rijkswaterstaat liet onderzoeksbureau FFact de Massabalans maken om cijfers boven water te halen over de inzameling, verwerking en afzet van textiel uit huishoudens.
Aan de slag

De handboeken ‘Regie op kwaliteit gft-afval’ en ‘Regie op textiel’ zijn vanaf nu te downloaden. De handboeken bevatten alle relevante informatie over de stromen gft-afval en textiel. Denk aan concrete voorbeelden, praktische informatie en diepgaande achtergrondkennis.

De coronacrisis raakt de hele samenleving en ook de afvalsector. De sector doet er alles aan haar dienstverlening in stand te houden. Dat lukt tot nu toe behoorlijk. Toch staat de gescheiden inzameling van textiel onder druk.

Wat doe je met textiel dat je niet meer gebruik? Er mag meer in de textielbak dan je denkt. Bekijk de nieuwe video die Rijkswaterstaat en Milieu Centraal hebben gemaakt over het scheiden van textiel.
Nieuw in de kennisbibliotheek
Verkenning van mogelijkheden voor gemeenten
Hoewel gemeenten steeds meer huishoudelijk afval gescheiden inzamelen, groeien de zorgen in de afvalsector over ...
Na een inleiding wordt ingegaan op hoe gemeenten een maatwerktraject kunnen uitvoeren: wat zijn de te nemen stappen, mogelijke interventies en strategieën ...
The European Clothing Action Plan (ECAP) has the overall aim of reducing clothing waste across Europe and embedding a circular economy approach into ...