Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
Om de impact van textiel te verminderen is het belangrijk de textielketen meer circulair te maken.
Heb je oude kleding over waar je van af wil? En geen tijd of mogelijkheid om die naar een textielbak te brengen? Maak online een afspraak, zet je oude kleding op de afgesproken dag voor je deur en het wordt opgehaald.
Gemeenten kunnen hun inwoners stimuleren om minder kleding te kopen, of tweedehands. Of om hun kleding te laten repareren. Maar hoe pak je zoiets aan? En wat doen de Rijksoverheid, producenten en gemeenten? Deze vragen en meer kwamen aan bod tijdens het VANG-textielcongres 2024
Wat zijn de inzameltrends? Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van recycling? En hoe gaan andere gemeenten om met textiel inzameling en communicatie? Dit kwam allemaal aan bod tijdens het VANG-textielcongres.
Er is steeds meer aandacht voor de kwaliteit van huishoudelijke afvalstromen, zoals PMD en GFT, en er vinden steeds meer kwaliteitsmetingen plaats in de keten.
Op donderdag 24 juni 2021 heeft VANG-HHA de twee nieuwe handboeken ‘Regie op de Textielketen’ en ‘Regie op kwaliteit gft-afval’ gepresenteerd. De handboeken zijn ontwikkeld om gemeenten en inzamelaars te helpen met het goed houden en verbeteren van de kwaliteit van ingezamelde afvalstromen.
Massabalans Textiel: Rijkswaterstaat liet onderzoeksbureau FFact de Massabalans maken om cijfers boven water te halen over de inzameling, verwerking en afzet van textiel uit huishoudens.
In november 2019 zijn vijf gemeenten gestart met maatwerktrajecten. Het doel van deze maatwerktrajecten is om de inzameling van huishoudelijk textiel te verbeteren.
In Zaanstad is een belangrijke stap gezet naar het realiseren van een circulaire textielindustrie. Op Black Friday (vrijdag 23 november 2018) ondertekenden Wieland Textiles, Brightloops | Loop.a life, Leger des Heils ReShare en de gemeente Zaanstad hiervoor een meerjarige samenwerkingsovereenkomst.