Nieuwsbrief VANG-HHA juli 2020


vang-6617 uitsnede 2
juli 2020

beeldmerk afvalscheidingHet programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!
Lees de online versie

Gerecyclede kunststoffolie heeft een geurtje

Huishoudelijk kunststofverpakkingsafval kan thuis apart worden gehouden (bronscheiding) of later uit restafval worden gescheiden (nascheiding). Onderzoek wijst nu uit dat er geen significant verschil is tussen de hoeveelheid moleculaire verontreiniging in het gerecyclede materiaal. Beide materialen bleken te geuren, maar op een andere manier.

Repair Café La Poubelle

Repair Café La Poubelle voorziet in een sociale en duurzame behoefte. Mensen hechten steeds meer aan duurzaamheid, maar de moderne apparaten worden steeds moeilijker te repareren, constateren de mensen van Repair Café La Poubelle in Tilburg. Maar ondanks dat heeft Repair Café toekomst.

Gescheiden inzameling vanaf nu wettelijk verplicht

Gemeenten zijn sinds 1 juli 2020 wettelijk verplicht om gft-afval, papier, metaal, kunststof, glas en elektronische apparatuur gescheiden in te zamelen. Op die datum trad het besluit gescheiden inzameling in werking. Vanaf 1 januari 2025 moeten ook textiel en gevaarlijke afvalstoffen gescheiden worden ingezameld.

Circulair in de regio

Nederland is volledig circulair in 2050 en 50% circulair in 2030. Vrijwel alle gemeenten en provincies delen deze ambitie. Hoe kun je dit praktisch uitwerken in beleid en concrete programma’s? Na de succesvolle Regiodagen 'CE-aanpak voor decentrale overheden', is er nu een tweedelige podcast ‘Overheden in de circulaire economie’.

Voedselvermalers voor nieuwe circulaire toepassingen

Amsterdam start samen met Rotterdam, Utrecht en Den Haag een project om te onderzoeken hoe voedselvermalers bij kunnen dragen aan het beste circulaire resultaat. Het onderzoek richt zich onder andere op de meest hoogwaardige technische oplossingen om organisch afval op te slaan in plaats van aan te sluiten op het riool.

Gemeente Lansingerland laat afvalcommunicatie reviewen

Lansingerland heeft in zijn afvalbeleid een belangrijke rol voor communicatie ingeruimd. Elke maand kiest de gemeente een afvalthema dat ze vol enthousiasme invult. De vakgroep Afval & Schoon was benieuwd of ze met die inspanningen op de goede weg zat.

Samenwerking scholen en Circulair Ambachtscentrum in BUCH-gemeenten succesvol

De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH-gemeenten) willen de hoeveelheid restafval van inwoners flink omlaag brengen. Daarom onderzoeken ze de haalbaarheid van een Circulair Ambachtscentrum. Dit centrum moet een prettige plek worden waar inwoners, onder het genot van een kop koffie, spullen kunnen laten repareren of (bouw)kringloopgoederen kunnen inleveren.

Geen pilots, maar challenges in Katwijk

Tot 80% afvalscheiding komen in 2023. Dat is de doelstelling van gemeente Katwijk. Het afvalscheidingspercentage schommelt al jaren rond 50% en de gemeente wil dit graag verbeteren. Maar hoe laat je bewoners beter scheiden? Adviesbureau Tabula Rasa hielp de gemeente bij dit vraagstuk.

Van bezit naar gebruik: Service, service, service

Wil je consumenten overtuigen dat ze een product niet per se in hun bezit hoeven te hebben, dan moet je goed begrijpen waar hun ‘pijn’ zit. Als je daar als ondernemer een winstgevende business van wilt maken, dan moet je dit product anders gaan ontwerpen. Twee belangrijke lessen die ondernemers en onderzoekers deelden in het webinar ‘Van bezit naar gebruik’.

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD en VNG samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.