Aan de slag
Filter
Zoeken in de index
De handboeken ‘Regie op kwaliteit gft-afval’ en ‘Regie op textiel’ zijn vanaf nu te downloaden. De handboeken bevatten alle relevante informatie over de stromen gft-afval en textiel. Denk aan concrete voorbeelden, praktische informatie en diepgaande achtergrondkennis.
Mede namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat roepen we gemeenten op in 2021 deel te nemen aan de Benchmark Huishoudelijk Afval. Zo kunt u bijdragen aan de realisatie van een circulaire economie.
Wat mag wel en wat mag niet in de gft-bak? De 'wel/niet-lijst GFT' wordt door veel gemeenten en afvalbedrijven gebruikt in de communicatie naar bewoners.
Een jaar geleden begon in Delft een pilot van InzamelHelden, waarbij afval van inwoners, winkels, horeca en kantoren dagelijks wordt opgehaald met een elektrische bakfiets. De pilot toont aan dat we de landelijke norm van 75% gescheiden afval en maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar kunnen halen.
Tot 80% afvalscheiding komen in 2023. Dat is de doelstelling van gemeente Katwijk. Het afvalscheidingspercentage schommelt al jaren rond 50% en de gemeente wil dit graag verbeteren. Maar hoe laat je bewoners beter scheiden? Adviesbureau Tabula Rasa hielp de gemeente bij dit vraagstuk.
Om de Nederlandse economie volledig circulair te maken is het van groot belang om het restafval beter te scheiden en te recyclen. Daarom is met alle partijen uit de keten een uniforme wel/niet lijst voor gft-afval ontwikkeld.
Goed gescheiden gfe-afval is makkelijker te recyclen. Maar welke instrumenten kunnen gemeenten inzetten om bronscheiding in de hoogbouw te verbeteren?
Verschillende gemeenten maken regelmatig gebruik van VANG-support en stellen hun vragen aan de VANG-adviseurs. Zo hebben wij onder andere de gemeenten van ‘de BUCH’ (Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo) en Ouder-Amstel geholpen met hun afvalbeleid.
Sterk verstedelijkte gemeenten hebben een grote uitdaging als het gaat om de gescheiden inzameling van afval. Om de krachten te bundelen is, voortvloeiend uit het landelijk project Afvalscheiding Hoogbouw, het netwerk ‘Innovatie Stedelijke Afvalinzameling’ (ISA) opgezet.
Een Circulair Ambachtscentrum is een duurzame stap vooruit voor het realiseren van een circulair Nederland. Het is een centraal punt waar je met spullen terecht kan voor hergebruik, reparatie of recycling.