Aan de slag
Verfijn
Zoeken in de index

Sinds begin jaren negentig zamelen we in Nederland het gft-afval apart in om er schone compost van te kunnen maken. De laatste jaren is er een tendens dat aan de ene kant het gft-afval meer vervuild raakt en aan de andere kant de eisen van de compostafnemers steeds strenger worden.

Nederland werkt hard om in 2050 een circulaire economie te hebben. Ook overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en burgers in regio’s zijn volop bezig om de lineaire economie (take, make, waste) te transformeren naar een circulaire economie

Op 10 mei was het zover! De herontwerp sessie voor een nieuw huishoudelijk afvalinzamelsysteem vond plaats, samen met verschillende mensen uit de Nederlandse afvalwereld. Een uniek moment.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart heeft de NVRD een toolbox ontwikkeld die gemeenteraadsleden en lokale bestuurders kunnen gebruiken bij het vormgeven van het gemeentelijke afvalbeleid.

In Nederland wordt al op grote schaal papier en karton gerecycled. Om de recycling naar een hoger niveau te brengen is het belangrijk dat alle ketenpartners mee werken.

Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn. Een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. Hiervoor is gedragsverandering bij burgers en bedrijven een voorwaarde.

De handboeken ‘Regie op kwaliteit gft-afval’ en ‘Regie op textiel’ zijn vanaf nu te downloaden. De handboeken bevatten alle relevante informatie over de stromen gft-afval en textiel. Denk aan concrete voorbeelden, praktische informatie en diepgaande achtergrondkennis.

Lees een korte impressie over de succesvolle webinar die op 15 april 2021 werd georganiseerd door Rijkswaterstaat en de NVRD. Er is veel kennis gedeeld over de stand van zaken bij de aanpak van luiers en incontinentiemateriaal.

Mede namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat roepen we gemeenten op in 2021 deel te nemen aan de Benchmark Huishoudelijk Afval. Zo kunt u bijdragen aan de realisatie van een circulaire economie.

Wat mag wel en wat mag niet in de gft-bak? De 'wel/niet-lijst GFT' wordt door veel gemeenten en afvalbedrijven gebruikt in de communicatie naar bewoners.